Velika samostalna izložba umjetnice DANICE DAKIĆ u švedskom muzeju Röda Sten Konsthall

Datum objave
19/01/2023

U subotu, 21.1.2023. otvara se velika samostalna izložba Stena Danica umjetnice Danice Dakić u švedskom muzeju Röda Sten Konsthall smještenog u Geteborškoj luci.

Izložba će se desiti na inicijativu kustosica Anje Bogojević (Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu) i Amile Puzić (kustosica u muzeju Röda Sten Konsthall) i nastavak je dugogodišnje i uspješne suradnje kustosica s umjetnicom Danicom Dakić, predstavnicom Paviljona Bosne i Hercegovine na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, 2019. Ovo je prva samostalna izložba umjetnice u Švedskoj.

Neobična je koincidencija poslužila kao inspiracija za izložbu, a to je brod Stena Danica koji svakodnevno saobraća pored Röda Sten Konsthall, a s kojim umjetnica dijeli ime. Izložba STENA DANICA povezuje i na tematskom nivou međusobno prepliće radove starijeg datuma s novom umjetničkom produkcijom STENA DANICA koja je nastala u saradnji umjetnice s kompozitorom i umjetničkim direktorom Asphalt festivala u Düsseldorfu, Bojanom Vuletićem.

Izložba STENA DANICA bit će otvorena do 16. aprila i za vrijeme tromjesečnog trajanja ponudit će brojne programske i diskurzivne sadržaje u suradnji sa stručnjacima iz različitih humanističkih disciplina.

Za više informacija o izložbi i programskim sadržajima posjetite stranicu muzeja.

 

///

Umjetnička praksa Danice Dakić obuhvata različite medije od fotografija i video do filma i instalacije. Njezin rad temelji se na performativnim i saradničkim procesima istražujući koncepte kulturnog pamćenja, identiteta, jezika i povijesti, kao i društvenih uloga u njihovim tekućim promjenama.

Samostalne izložbe Danice Dakić, između ostalih, uključuju i predstavljanje Paviljona Bosne i Hercegovine na 58. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019., izlagala je u Museum für Moderne Kunst u Frankfurtu 2013., Hammer Museumu u Los Angeles 2011., Zakladi Generali u Beču 2010., Kunsthalle Düsseldorf 2009. Sudjelovala je na mnogim grupnim izložbama kao što su documenta 12 2007., 8. i 11. Istanbulsko bijenale 2003. i 2009., Sydneyjsko bijenale 2010. i Bijenale u São Paulu 2014.

Godine 2021. dobitnica je jedne od najprestižnijih nagrada Njemačke akademije u Rimu, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicima za istraživanje u inozemstvu – Villa Massimo (skraćenica za Deutsche Akademie Rom Villa Massimo).

Dakić živi u Düsseldorfu i Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Maria Sharapova: Sami kreiramo svoju sreću