WHERE IS THE EXIT? – Izložba autora Rikarda Druškića u JAVA galeriji

Izložba Where Is The Exit? autora Rikarda Druškića bit će upriličena u utorak, 9. juna, u 19 sati u sarajevskoj galeriji JAVA.

 

Kroz svoje stvaralaštvo, Druškić provodi posmatrača kroz naizgled imaginarne svjetove čudnih, nesvakidašnjih likova i različitih epizoda u njihovim životima. Kroz apstraktne, figuralne, geometrijske forme na crtežima, digitalnim i analognim, čini nam svijet pristupačnijim i ne tako prolaznim. On oslikava haos 21. vijeka; užurbanost, ali i pasivnost i indiferentnost ljudi, pretrpane gradove, automobilima nagomilane raskrsnice, mjesta pretrpana otpadom i nepravdom. I zbog nepostojanosti jasne odrednice prostora i vremena na radovima, javlja se magija onog nedorečenog te se stvara veza između svakog posmatrača na svijetu i u oslikanom ludilu može se prepoznati stanovnik Tokija, New Yorka, Sarajeva, istaknula je Asija Ismailovski.

 

 

Rikardo DRUSKIĆ

 

Druškićeva tehnika je, prije svega, poigravanje. On se poigrava likovnim izrazom i formom, primjenjujući u radu tehniku crteža i adaptaciju istog u digitalnoj formi.

 

– On boje koristi smjelo, ponekad je čitava podloga crteža crna, ponekad bijela, a najčešće su mala polja boja oivičena crnim linijama. Iako na Druškićevim radovima preovladavaju figuralni prikazi i figuralne i geometrijske forme bivaju isprepletene, upotreba i rasprostiranje linije na crtežu, koja je istovremeno i slobodna i dobro isplanirana, njena dramatičnost i fluidnost nadovezuju se na liniju Kandinskog i preobražavaju je u novi likovni izraz street art poetike. Druškićevi radovi nam se prije svega učine već viđenim jer nas pri prvom susretu podsjećaju na grafite sa okolnih urbanih zdanja i upravo u toj sličnosti leži centralna simbolika Druškićevog jezika – bunt. Bunt linije i forme, bunt vertikalnih i horizontalnih površina koje se suprostavljaju jedna drugoj, bunt između antropomorfnih, zoomorfnih i floralnih oblika i upravo oslikavajući bunt, Druškić pomiruje suprostavljene strane i stvara ravnotežu i harmoniju nereda. Iako naslovi ukazuju na tematiku radova i objašnjavaju nam ono predstavljeno, oni zapravo i nisu neophodni za njihovo razumijevanje, istaknula je.

 

 

Rikardo Druškić je rođen 1990., a umjetnošću se bavi posljednjih šest godina. Svoj prvi ozbiljniji umjetnički iskorak pravi kao učesnik grupne izložbe u Collegium Artisticumu u autorskoj koncepciji i selekciji Jusufa Hadžifejzovića. Nakon toga izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama sa YAGE grupom. Bio je finalista na Art Revolution Competition Taipei u aprilu 2014. godine. Nakon toga, u julu 2014. godine njegovi radovi Madness Continues i Depth su odabrani od grupacije SEE.ME i predstavljeni na Times Squareu u New Yorku. Jedan je od pobjednika grupne izložbe Pure Abstraction u New Yorku, Gallery 25N. Svoje radove je izlagao u Los Angelesu, u LACDA (Los Angeles Center for Digital Arts).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zgodni doktor Mike i njegov haski Roxy nove su Instagram zvijezde