WHERE IS THE EXIT? – Izložba autora Rikarda Druškića u JAVA galeriji

Izložba Where Is The Exit? autora Rikarda Druškića bit će upriličena u utorak, 9. juna, u 19 sati u sarajevskoj galeriji JAVA.

 

Kroz svoje stvaralaštvo, Druškić provodi posmatrača kroz naizgled imaginarne svjetove čudnih, nesvakidašnjih likova i različitih epizoda u njihovim životima. Kroz apstraktne, figuralne, geometrijske forme na crtežima, digitalnim i analognim, čini nam svijet pristupačnijim i ne tako prolaznim. On oslikava haos 21. vijeka; užurbanost, ali i pasivnost i indiferentnost ljudi, pretrpane gradove, automobilima nagomilane raskrsnice, mjesta pretrpana otpadom i nepravdom. I zbog nepostojanosti jasne odrednice prostora i vremena na radovima, javlja se magija onog nedorečenog te se stvara veza između svakog posmatrača na svijetu i u oslikanom ludilu može se prepoznati stanovnik Tokija, New Yorka, Sarajeva, istaknula je Asija Ismailovski.

 

 

Rikardo DRUSKIĆ

 

Druškićeva tehnika je, prije svega, poigravanje. On se poigrava likovnim izrazom i formom, primjenjujući u radu tehniku crteža i adaptaciju istog u digitalnoj formi.

 

– On boje koristi smjelo, ponekad je čitava podloga crteža crna, ponekad bijela, a najčešće su mala polja boja oivičena crnim linijama. Iako na Druškićevim radovima preovladavaju figuralni prikazi i figuralne i geometrijske forme bivaju isprepletene, upotreba i rasprostiranje linije na crtežu, koja je istovremeno i slobodna i dobro isplanirana, njena dramatičnost i fluidnost nadovezuju se na liniju Kandinskog i preobražavaju je u novi likovni izraz street art poetike. Druškićevi radovi nam se prije svega učine već viđenim jer nas pri prvom susretu podsjećaju na grafite sa okolnih urbanih zdanja i upravo u toj sličnosti leži centralna simbolika Druškićevog jezika – bunt. Bunt linije i forme, bunt vertikalnih i horizontalnih površina koje se suprostavljaju jedna drugoj, bunt između antropomorfnih, zoomorfnih i floralnih oblika i upravo oslikavajući bunt, Druškić pomiruje suprostavljene strane i stvara ravnotežu i harmoniju nereda. Iako naslovi ukazuju na tematiku radova i objašnjavaju nam ono predstavljeno, oni zapravo i nisu neophodni za njihovo razumijevanje, istaknula je.

 

 

Rikardo Druškić je rođen 1990., a umjetnošću se bavi posljednjih šest godina. Svoj prvi ozbiljniji umjetnički iskorak pravi kao učesnik grupne izložbe u Collegium Artisticumu u autorskoj koncepciji i selekciji Jusufa Hadžifejzovića. Nakon toga izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama sa YAGE grupom. Bio je finalista na Art Revolution Competition Taipei u aprilu 2014. godine. Nakon toga, u julu 2014. godine njegovi radovi Madness Continues i Depth su odabrani od grupacije SEE.ME i predstavljeni na Times Squareu u New Yorku. Jedan je od pobjednika grupne izložbe Pure Abstraction u New Yorku, Gallery 25N. Svoje radove je izlagao u Los Angelesu, u LACDA (Los Angeles Center for Digital Arts).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Forbes objavio listu najutjecajnijih žena na svijetu