Zanimljive fotografije tetoviranih alžirskih žena

Tokom trajanja rata za nezavisnost u Alžiru 1960. francuski fotograf Marc Garanger regrutovan je i poslan u Alžir u malo selo Ain Terzine. Ubrzo su ga angažovali da fotografira stanovnike sela kako bi svima napravili lične karte. Posebnu pažnju su mu privukle istetovirane žene koje nisu nosile marame kako je zakon nalagao. Tetovaže su nosile na namrgođenim licima koja su davale naznake šta su zapravo sve prošle u životu.

 

Vrlo malo se zna o tetovažama i njihovim značenjima. Uglavnom su tetovirale žene koje su nazivali Adasiyat, a koje su to radile u zamjenu za jaja, brašno i cipele. U današnjem Alžiru ne postoje više Adasiyat, posebno zato što tetovaže islam strogo zabranjuje.

 

Marc je 2002. skupio fotografije i objavio ih u knjizi Femme Algeriennes 1960.

 

Zanimljive tetovaže alžirskih žena (1) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (2) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (3) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (4) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (5) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (6) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (7) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (8) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (9) Zanimljive tetovaže alžirskih žena (10)

foto_Marc Garanger

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Alban Ukaj: Odgovornost svakog umjetnika je da bude glasan, da govori o društvenim problemima