Zašto je James Franco Kralj “selfieja”

Selfies su nešto novo za mene, a pošto sam postao veoma ovisan o Instagramu, optužili su me da ih previše postavljam. Pozvali su me u Today emisiji i čak su me nazvali Kraljem Selfieja.

 

Možda ovo i jeste istina, ali samo zato što sam shvatio da su selfies jedan od najpopularnijih načina da nešto postavite i na taj način sakupite najviše lajkova pratitelja. Lajkovi su počeli izmicati kontroli zbog mojih i selfieja moja dva zgodna brata, posebno Davea, još jednog glumca, čije slike vuku za sobom mase fanova tinejdžerica.

 

James-Franco-selfie

 

Znam koji postovi ne dobijaju pažnju ili zbog kojih gubim pratitelje, a to su slike umjetničkih projekata; video zapisi koji hejterima govore da se gube (sa jako malo riječi); te slike sa pjesmama. (Upozorenje: Probajte postaviti vaše pjesme, pa ćete vidjeti kako će ljudi ubrzo postati specijalisti za poeziju i ponuditi kritike poput Mrzim te, trebao bi umrijeti).

 

Ali dobro organizirana kolekcija selfieja izgleda da dobija pažnju, a pažnja je čini se naziv za igru kada su u pitanju društvene mreže. U ovom vremenu kad dobijemo i previše informacija samo jednim klikom dugmeta, sposobnost da se privuku gledatelji usred mase stvari koje možemo pročitati i gledati, zaista je prava moć. To upravo žele i studiji za snimanje filmova za svoje filmove, to profesionalni pisci žele za svoj rad, to i novine žele, do vraga, to je ono što svi žele – pažnja. Pažnja je moć. I ako ste neko ko zanima ljude, tada vam selfies pružaju nešto veoma moćno, iz najprivilegovanije moguće perspektive.

 

James-Franco-selfie2 James-Franco-selfie3

 

Govorim o selfiejima slavnih ličnosti, a to je samo po sebi posebno. Ima vrijednost neovisno o kvaliteti fotografije, jer je to prividno intiman snimak nekog ko zanima publiku. To je vrijedan snimak za koji bi paparazzi ubili, jer bi dobro zaradili; to je snimak koji časopisi i blogovi žele, jer će čitaocima približiti priču.

 

A selfie slavne ličnosti nije samo privatni portret zvijezde, već je to nešto što je osmislila i uslikala zvijezda. Pogledajte Instagram profil Justina Biebera (kralja Instagrama), i tu ćete pronaći najviše selfies. Pogledajte druge profile sa milionima sljedbenika – profil Taylor Swift ili Ashley Benson (iz serije Pretty Little Liars) i naći ćete selfieje u backstageu, sa prijateljima, sa kućnim ljubimcima..

 

Ove zvijezde znaju moć njihovih slika, i kako se njihova moć povećava kad joj se doda malo privilegovanog materijala, bilo šta što zvuči kao Hej, ovo je dio mog privatnog života.

 

Shvatio sam da Instagram funkcionira kao i posao sa filmovima: sigurni ste samo ako razmjenite “jednu od njihovih” sa „jednom svojom“, tj. svaku sliku knjige, slike ili pjesme, nastojat ću staviti selfies sa psićem, toples selfie ili sa Sethom Rogenom, jer su ovo stvari koje se općenito svima sviđaju.

 

James-Franco-selfie4 James-Franco-selfie5

 

E sad, dok je selfie slavnih ličnosti najjači kao pseudo-lični trenutak, selfie osoba koje nisu slavne je prilika da zasjaju, da pokažu svoju posebnu stranu – da se dotjeraju za posebne prilike, ili da se ne dotjeraju, a to je jedna vrsta prepotentnosti koja govori Postoji nešto važno u vezi mene što odjeća skriva, a ja ne želim da se skrivam.

 

Naravno, selfie je laka meta kada ste vi sami u pitanju, ali u vizuelnoj kulturi, selfie brzo i jednostavno pokazuje, ne govori, kako se osjećate, gdje ste i šta radite.

 

I, kako nam društveni život postaje sve više elektronski, mi se više navikavamo da tumačimo društevene medije. Razgovor putem poruka možda ne pokaže kako se osjećate, ali selfie može sve u trenutku da razjasni. Selfies su sredstva komunikacije više nego što su pokazatelji taštine (i da, mogu biti pomalo sujetni).

 

Svi imamo različite razloge što ih postavljamo, ali na kraju krajeva, selfies su avatari?!: Mini Ja koje šaljemo u javnost da bismo pokazali ko smo.

 

James-Franco-selfie6

 

Ja se na neki način ohladim kad pogledaj profil i ne vidim nijedan selfie, jer želim da znam s kim imam posla. U današnje vrijeme društvenih mreža, selfies su novi način da pogledamo nekog u oči i kažemo Zdravo, ovo sam ja.

 

piše_James Franco glumac, režiser i scenarist; prevela i prilagodila_Irnisa Fejzić (tekst je u cjelosti preuzet sa New York Timesa)

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
MASSIVE ATTACK najavili evropsku turneju za 2016.