Završen Pravo Ljudski Film Festival br. 10

Sinoć su u sarajevskom kinu Meeting Point spuštene zavjese Pravo Ljudski Film Festivala br. 10, u okviru kojeg je prikazano 111 filmova raspoređenih u više programa, sa kreativnim radionicama, izložbama i koncertima, a publika je u šest festivalskih dana gledala dokumentarne filmove koji pomjeraju granice.

 

Nagrada za najbolji film takmičarskog programa extra muros, dodijeljena je filmu Ja sam narod/ I am the people, francuske rediteljice libanonskih korijena Anne Roussillon. Film govori o političkom preokretu iz perspektive Farraja i njegovoj svakodnevnici, od svrgavanja Mubaraka do pada Mursija.

 

– Jednoglasnom odlukom, nagradu extra muros dodjeljujemo dokumentarnom filmu Je suis le peuple / I am the people, jer govori o tome da postoje samo novi počeci, ali ne i kraj. Zato nagrada extra muros za najbolju mladu autoricu ide u ruke Anne Roussillon, za njen film Ja sam narod!, stoji u obrazloženju glavnog festivalskog žirija u sastavu: Brigid O’Shea, Clarissa Thieme, Lordan Zafranović, Sara Garcia Villanueva i Sergi Moreno Castillo.

 

Glavnu extra muros nagradu ove godine predstavlja rad Sarajevski anđeli, francuskog umjetnika Louisa Jammesa i dodjeljuje se u saradnji sa sarajevskom Galerijom Duplex.

 

Sarajevski anđeli

 

Specijalno extra muros priznanje glavni žiri dodijelio je filmu Opasni svijet doktora Dolečeka/ The Dangerous World of Doctor Doleček, rediteljice Kristyne Bartošove. Ovaj kontroverzni film govori o češkom doktoru koji se tokom rata pojavljivao kao glasnogovornik srpske nacionalističke perspektive, a posebno ga veže veliko prijateljstvo sa Ratkom Mladićem o kojem je napisao i knjigu.

 

Imajući na umu da je ovaj region prije dvadeset godina imao krvavi rat koji je vodio genocidu i koji ljude opeterećava i danas, da ne postoji lak način otvaranja razgovora, pogotovo kad ste svjesni postojanja i jačine nacionalizma na svim stranama. Zato cijenimo hrabri prilog tekućem dijalogu. Zahvalni smo da je Kristyna Bartosova bila voljna da s nama podijeli svoju vlastitu ranjivost i konflikt, stoji u obrazloženju žirija.

 

Najbolji film u programu za mlade Zumiraj dokumentarni film/Zoom documentary film, je Morat će nas prvo ubiti/ They Will Have to Kill Us First, rediteljice Johanne Schwartz, a govori o muzičarima u državi Mali, u kojoj je muzika zabranjena otkako su islamisti došli na vlast. Prema ocjeni devetočlanog žirija, polaznika Regionalne škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive, ovaj film ima najpotpuniju filmsku strukturu u kojem priče više likova dijele jednu zajedničku nit, te se međusobno nadopunjuju.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
ARTICOOLISAN / Renad Čelik i Edin Bešlić: Univerzalna formula za posao i prijateljstvo ne postoji