Završen Pravo Ljudski Film Festival br. 10

Sinoć su u sarajevskom kinu Meeting Point spuštene zavjese Pravo Ljudski Film Festivala br. 10, u okviru kojeg je prikazano 111 filmova raspoređenih u više programa, sa kreativnim radionicama, izložbama i koncertima, a publika je u šest festivalskih dana gledala dokumentarne filmove koji pomjeraju granice.

 

Nagrada za najbolji film takmičarskog programa extra muros, dodijeljena je filmu Ja sam narod/ I am the people, francuske rediteljice libanonskih korijena Anne Roussillon. Film govori o političkom preokretu iz perspektive Farraja i njegovoj svakodnevnici, od svrgavanja Mubaraka do pada Mursija.

 

– Jednoglasnom odlukom, nagradu extra muros dodjeljujemo dokumentarnom filmu Je suis le peuple / I am the people, jer govori o tome da postoje samo novi počeci, ali ne i kraj. Zato nagrada extra muros za najbolju mladu autoricu ide u ruke Anne Roussillon, za njen film Ja sam narod!, stoji u obrazloženju glavnog festivalskog žirija u sastavu: Brigid O’Shea, Clarissa Thieme, Lordan Zafranović, Sara Garcia Villanueva i Sergi Moreno Castillo.

 

Glavnu extra muros nagradu ove godine predstavlja rad Sarajevski anđeli, francuskog umjetnika Louisa Jammesa i dodjeljuje se u saradnji sa sarajevskom Galerijom Duplex.

 

Sarajevski anđeli

 

Specijalno extra muros priznanje glavni žiri dodijelio je filmu Opasni svijet doktora Dolečeka/ The Dangerous World of Doctor Doleček, rediteljice Kristyne Bartošove. Ovaj kontroverzni film govori o češkom doktoru koji se tokom rata pojavljivao kao glasnogovornik srpske nacionalističke perspektive, a posebno ga veže veliko prijateljstvo sa Ratkom Mladićem o kojem je napisao i knjigu.

 

Imajući na umu da je ovaj region prije dvadeset godina imao krvavi rat koji je vodio genocidu i koji ljude opeterećava i danas, da ne postoji lak način otvaranja razgovora, pogotovo kad ste svjesni postojanja i jačine nacionalizma na svim stranama. Zato cijenimo hrabri prilog tekućem dijalogu. Zahvalni smo da je Kristyna Bartosova bila voljna da s nama podijeli svoju vlastitu ranjivost i konflikt, stoji u obrazloženju žirija.

 

Najbolji film u programu za mlade Zumiraj dokumentarni film/Zoom documentary film, je Morat će nas prvo ubiti/ They Will Have to Kill Us First, rediteljice Johanne Schwartz, a govori o muzičarima u državi Mali, u kojoj je muzika zabranjena otkako su islamisti došli na vlast. Prema ocjeni devetočlanog žirija, polaznika Regionalne škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive, ovaj film ima najpotpuniju filmsku strukturu u kojem priče više likova dijele jednu zajedničku nit, te se međusobno nadopunjuju.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na planini Vlašić vas od 19. do 21. juna očekuje LOTUS JOGA FEST