Završena najveća evropska tehnološka konferencija TOMORROW

Beograd upisan na mapu tech prijestolnica

Release Date
17/05/2023
foto
Marko Obradović Edge

Nakon tri dana tokom kojih je više od 10.000 posjetitelja pratilo 30 specijalnih predavanja i 10 panela, završena je najveća tehnološka konferencija Tomorrow, koja je svojim programom i izborom predavača postavila Beograd na mapu najznačajnijih tech prijestolnica u Evropi. Glavne teme konferencije bile su posvećene web3, blockchainu, umjetnoj inteligenciji, gamingu, nanorobotici i metaversu. Tomorrow konferenciju otvorio je ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović koji je gostima poželio dobrodošlicu u Srbiju zemlju inovacija, kreativnosti i znanja.

Već prvog dana razgovaralo se o ulozi žena u kreiranju budućnosti, kao i o pomoći koju vlada može pružiti inovativnim tehnologijama. Na ovom panelu govorili su ministar informisanja i telekomunikacija Republike Srbije Mihailo Jovanović, premijer Crne Gore Dritan Abazović, izvršni direktor blockchain centra Dubaji Marvan Alzarouni, kao i počasni konzul Srbije u Singapuru Kelvin Cheng, dok je panel moderirao Nenad Paunović iz kancelarije premijerke Republike Srbije.

 

U nastavku prvog dana, na glavnim panelima razgovarano je o uticaju kriptovaluta na životnu sredinu, povezivanje NFT-a sa gamingom i utjecaju umjetnosti na gaming, kao i o bezbjednosti u kripto industriji.

Svi posjetiteljiTomorrow konferencije prve večeri mogli su uživati na nastupu koji je organizovan u saradnji sa EXIT Festivalom, a koji je priredio jedan od najcenjenijih live izvođača elektronske muzike – Paul Kalkbrenner

Već drugog dana najposjećeniji je svakako bio panel proslavljenog Vladimira Đukanovića koji je posetitelje upoznao sa filozofijom koja stoji iza umjetne inteligencije.

Nakon toga uslijedili su razgovori o kreiranju balansa između institucija i blockchaina, prepoznavanje i razumijevanje pametnih ugovora, zatim kako NFT može pomoći da se svijet umjetnosti sačuva od urušavanja, kao i panel o korštenju ChatGPT -a. Svakako najveću pažnju drugog dana privukao je panel posvećen korištenju umjetne inteligencije u obrazovanju. 

Drugi dan spektakularno je završen nastupom proslavljenog muzičara Scotta Pagea, saksofoniste Pink Floyda, koji je učestvovao i na panelu posvećenom zavisnosti od digitalnih tehnologija.

Treći dan otvario je Vit Jedlička svojim predavanjem o državi Liberland, nakon čega su uslijedili razgovori o web 3, metaversu, pravnim okvirima virtuelnih sredstava, regulisanju kriptovaluta, a najveću pažnju privukli su Craig Sellers, izumitelju stabilne valute Tethera – digitalnog američkog dolara, kao i Dan Held bitcoin edukator i savjetnik za marketing u Trust Machines.

 

Zavisnost od digitalnih tehnologija jedna je od trenutno najaktuelnijih tema, te je ova problematika u fokusu Exitovog panela Life is Live, kojim je zatvoreno ovogodišnje izdanje Tomorrow  konferencije.

Gosti su sva predavanja mogli pratiti na 500 kvadratnih metara led ekrana, uz specijalne efekte na impozantnoj bini, na koju je prvog dana došao i Tomorrow astronaut, maskota konferencije, koji je pozdravio sve posjetitelje.

Beogradska, druga po redu Tomorow konferencija, uslijedila je nakon pravog tech spektakla u Dubaiju pred više od 12 hiljada učesnika, održanog u februaru ove godine. Domaćini Tomorrow konferencije Anita Kalergis i Zoran Tadić najavili su naredno beogradsko izdanje takođe u Štark Areni, a pre toga će konferecija doživeti i svoje drugo izdanje u Dubaiju, u februaru 2024.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.