Žene bez lica – Kako feminizam nije prepoznao žene sa invaliditetom?

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Četvrto predavanje, pod nazivom Žene bez lica – Kako feminizam nije prepoznao žene sa invaliditetom? bit će održano u petak, 26. juna ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18 sati. Predavačica će biti Tanja Mandić Đokić, sa kojom će prisutni/e diskutovati o tome kako je društvo stvaralo prototip žene kakva treba da bude, a koji nije predvidio da postoje žene sa invaliditetom.

 

zene sa invaliditetom_06 (1)

 

Boreći se protiv nametnutnih uloga feministički pokret je napravio istu grešku i zanemario različitosti u svojim redovima i namećući jednu drugu vrstu modela žene opet nedostižnog za žene sa invaliditetom. Također, diskutovati će se i o tome koliko se često i na koje sve načine ženama sa invaliditetom šalje poruka o neadekvatnosti te kako žene i djevojčice sa invaliditetom grade samopuzdanje u odnosu na moderni standard savršenstva. Ključno pitanje na koje se želi skrenuti pažnja je: Može li moderno društvo da sagleda širu sliku i prepznati ljepotu u različitosti skrećući pogled sa slike idealnog modela na koji se treba ugledati?

 

 

Ovo će predavanje biti koncipirano kao predavanje/radionica i imat će elemente interaktivnog predavanja koje bi se bavilo pozicijom žena sa invaliditetom u društvu kroz historiju, sa posebnim osvrtom na ulogu žena sa invaliditetom u formiranju i kasnijoj borbi feminističkog pokreta i nastojatiti će da isprovocira reakciju prisutnih i promišljanje pitanja koja će se otvoriti

 

Predavanje/radionica će trajati 60 minuta, te ću na kraju prikazati spot litvanske pjevačice sa invaliditetom Vicktorie Modesta Prototipe kojim će se otvoriti polučasovna diskusija na temu Ko određuje i koji je to prototip moderne žene i kako se u njega uklapaju žene sa invaliditetom.

 

 

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najtraženija slika Gustava Klimta pronađena nakon skoro 23 godine