Žene i ring koji život znači

Datum objave
02/10/2014

Težak je put koji su boksačice prošle da bi se izborile za pravo da boksaju, i iako se prvi zabliježeni boksački meč između dvije žene održao davne 1876.godine, tek se 2012. godine ženski amaterski boks pojavio kao kategorija na Olimpijskim igrama.

Women Boxers je fotoesej argentinske fotografkinje Claudije Gaudelli, kojim je htjela pokazati žene iz drugačije perspektive, one koja se često poistovjećuje s muškarcima i muškosti. Naglašavajući upravo tu stranu protagonistica (koju mnogi nazivaju tamnom ženskom stranom) Gaudelli je htjela proširiti percepciju ženstvenosti i ženskoga, pomaknuti nametnute granice.

 

Belena, 23 godine
Belena, 23 godine

 

Svaka od njenih protagonistica ima svoju posebnu priču, ali svima im je zajedničko skromno porijeklo i porodična okruženja u kojima je siromaštvo i oskudica bila svakodnevica. U boksu su pronašle svoj spas – težak rad, predanost, poštovanje i ljubav. Za njih je boksanje umjetnost – umjetnost udaranja i izbjegavanja udaraca.

 

Norma, 33
Norma, 33 godine

 

Posvećene su sportskom životu, vježbaju svakodnevno i pažljivo prate strogi režim treniranja. Daju sve od sebe i sanjaju najveće postignuće – priliku da nastupaju na svjetskom prvenstvu. To je ono što ih drži na nogama, daje im razlog za ustajanje ujutro, za vježbanje i borbu iz dana u dan.

Više o projektu pročitajte na LensCulture.

 

Judith, 33 godine
Judith, 33 godine

 

Nancy, 22 godine
Nancy, 22 godine

 

Vanesa, 22 godine
Vanesa, 22 godine

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ivana Rašić / Sajsi MC: Moj odnos sa društvom je sado-mazo i često na relaciji ljubav-mržnja