Ženskost, muškost i sevdah

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Peto predavanje, pod nazivom Ženskost, muškost i sevdah bit će održano u srijedu, 22. jula ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18 sati. Predavač će biti Damir Imamović, koji sevdalinku interpretira na taj način da otvara nove vidike, istovremeno ostajući vjeran tradiciji.

 

SEVDAH_02

 

Arapska riječ Sawda prevedena kao “crna žuč”, materija je povezana sa osjećajem melanholije koja se koristila u arapskoj i turskoj kulturi te se mnoge sevdalinke upravo bave predmetom emocije tuge i melanholije kada djevojka ostavlja momka ili obrnuto.

 

Ipak, sevdalinka se pjevala različitim povodima i na različitim mjestima, a njen lirski iskaz zavisio je od toga ko je ovu pjesmu interpretirao. Žene, koje su bile sputane strogim običajnim zakonima patrijarhalnog morala sa islamskim predznakom i mahom bile vezane za kuću i djecu, sevdalinku su obično pjevušile u porodičnom okruženju tokom obavljanja svakodnevnih poslova. Nasuprot njima, muškarci su se slobodno kretali, bavili trgovinom, putovali ili ratovali, dok su slobodno vrijeme uglavnom provodili u kafani, na akšamlucima ili porodičnim okupljanjima, gdje je sevdalinka predstavljala omiljeni vid zabave.

 

Govoreći u savremenom kontekstu, feminizam nas je oslobodio ne samo za prokazivanje oblika potčinjenosti ženskosti, nego i pomogao da po prvi put sagledamo ulogu muškosti u usmenoj poeziji. Iako je u srcu mnogih debata koje su se uvijek vodile oko sevdaha – ova tema nikada nije eksplicitno formulirana.

 

Ovo je prvo predavanje Damira Imamovića koje se tiče poetske strane naslijeđa sevdaha i donosi neočekivanu priču o likovima u i oko sevdalinke!

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fanzin REVIZOR: Revizija društvene realnosti ‘Made in Bihać’