Ženskost, muškost i sevdah

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Peto predavanje, pod nazivom Ženskost, muškost i sevdah bit će održano u srijedu, 22. jula ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18 sati. Predavač će biti Damir Imamović, koji sevdalinku interpretira na taj način da otvara nove vidike, istovremeno ostajući vjeran tradiciji.

 

SEVDAH_02

 

Arapska riječ Sawda prevedena kao “crna žuč”, materija je povezana sa osjećajem melanholije koja se koristila u arapskoj i turskoj kulturi te se mnoge sevdalinke upravo bave predmetom emocije tuge i melanholije kada djevojka ostavlja momka ili obrnuto.

 

Ipak, sevdalinka se pjevala različitim povodima i na različitim mjestima, a njen lirski iskaz zavisio je od toga ko je ovu pjesmu interpretirao. Žene, koje su bile sputane strogim običajnim zakonima patrijarhalnog morala sa islamskim predznakom i mahom bile vezane za kuću i djecu, sevdalinku su obično pjevušile u porodičnom okruženju tokom obavljanja svakodnevnih poslova. Nasuprot njima, muškarci su se slobodno kretali, bavili trgovinom, putovali ili ratovali, dok su slobodno vrijeme uglavnom provodili u kafani, na akšamlucima ili porodičnim okupljanjima, gdje je sevdalinka predstavljala omiljeni vid zabave.

 

Govoreći u savremenom kontekstu, feminizam nas je oslobodio ne samo za prokazivanje oblika potčinjenosti ženskosti, nego i pomogao da po prvi put sagledamo ulogu muškosti u usmenoj poeziji. Iako je u srcu mnogih debata koje su se uvijek vodile oko sevdaha – ova tema nikada nije eksplicitno formulirana.

 

Ovo je prvo predavanje Damira Imamovića koje se tiče poetske strane naslijeđa sevdaha i donosi neočekivanu priču o likovima u i oko sevdalinke!

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završnu noć Nektar OK Festa uveličali Rudimental, S.A.R.S. i mnogi drugi