Zlatni medvjed za film TAXI i sjajnog režisera Jafara Panahija

Zlatni medvjed 65. Berlinalea odlazi neustrašivom režiseru Jafaru Panahiju koji je svoj novi uradak Taxi doslovno prokrijumčario u Berlin. Nagradu je na pozornici ovogodišnjeg Berlinalea primila u ime redatelja njegova mala nećakinja.

 

Taxi 1 (2)

 

Vlastodršci u Teheranu su oporbenog režisera 2010. kaznili 20-godišnjom zabranom bavljenjem filmskom umjetnošću. Zabranjena su mu i putovanja u inozemstvo. Do sada se Panahija sprječavalo da napusti Iran, ali srećom ne i u snimanju filmova. Otkako je proglašena zabrana, Panahi je u inozemstvo uspio prokrijumčariti već tri uratka. I pokazati ih na filmskim festivalima u Cannesu i Berlinu.

 

Fim Taxi se u cijelosti odvija unutar taksija kojeg vozi sam reditelj, a film je snimljen kamerom s vjetobrana. Tokom vožnje reditelj prikazuje duh iranskog društva razgovarajući sa slučajnim putnicima, ali i s pojedinim članovima svoje porodice.

 

Srebrni medvjed otišao je filmu El Club, u ruke čileanskog reditelja Pabla Larraina. Srebrni medvjed za režiju je podijeljen između rumunjskog reditelja Radu Jude za film Aferim! i poljske rediteljice Malgorzate Szumowske za film Cialo.

 

Srebrni medvjed za najboljeg glumca i glumicu dodijeljen je Tomu Courtenayju i Charlotte Rampling, nagradu koju su zaslužili svojim ulogama u filmu 45 Years. Srebrni medvjed za najbolji scenarij otišao je još jednom čileanskom uratku, filmu El botón de nácar, što predstavlja poprilično iznenađenje s obzirom da je riječ o dokumentarnom filmu, a scenarij potpisuje Patricio Guzman.

 

Srebrni medvjed za fotografiju, kao i za režiju, dodijeljen je za dva filma – za film Victoria, odnosno Sturli Brandth Grøvlenu te Evgeniyju Privinu i Sergeyju Mikhalchuku za film Pod Electricheskimi Oblakami.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
AY, CARMELA na ljetno sceni SARTR-a