Zlatni medvjed za film TAXI i sjajnog režisera Jafara Panahija

Zlatni medvjed 65. Berlinalea odlazi neustrašivom režiseru Jafaru Panahiju koji je svoj novi uradak Taxi doslovno prokrijumčario u Berlin. Nagradu je na pozornici ovogodišnjeg Berlinalea primila u ime redatelja njegova mala nećakinja.

 

Taxi 1 (2)

 

Vlastodršci u Teheranu su oporbenog režisera 2010. kaznili 20-godišnjom zabranom bavljenjem filmskom umjetnošću. Zabranjena su mu i putovanja u inozemstvo. Do sada se Panahija sprječavalo da napusti Iran, ali srećom ne i u snimanju filmova. Otkako je proglašena zabrana, Panahi je u inozemstvo uspio prokrijumčariti već tri uratka. I pokazati ih na filmskim festivalima u Cannesu i Berlinu.

 

Fim Taxi se u cijelosti odvija unutar taksija kojeg vozi sam reditelj, a film je snimljen kamerom s vjetobrana. Tokom vožnje reditelj prikazuje duh iranskog društva razgovarajući sa slučajnim putnicima, ali i s pojedinim članovima svoje porodice.

 

Srebrni medvjed otišao je filmu El Club, u ruke čileanskog reditelja Pabla Larraina. Srebrni medvjed za režiju je podijeljen između rumunjskog reditelja Radu Jude za film Aferim! i poljske rediteljice Malgorzate Szumowske za film Cialo.

 

Srebrni medvjed za najboljeg glumca i glumicu dodijeljen je Tomu Courtenayju i Charlotte Rampling, nagradu koju su zaslužili svojim ulogama u filmu 45 Years. Srebrni medvjed za najbolji scenarij otišao je još jednom čileanskom uratku, filmu El botón de nácar, što predstavlja poprilično iznenađenje s obzirom da je riječ o dokumentarnom filmu, a scenarij potpisuje Patricio Guzman.

 

Srebrni medvjed za fotografiju, kao i za režiju, dodijeljen je za dva filma – za film Victoria, odnosno Sturli Brandth Grøvlenu te Evgeniyju Privinu i Sergeyju Mikhalchuku za film Pod Electricheskimi Oblakami.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Magija finske predstave ODLAZAK