Zvanično otvoren jubilarni 60. Internacionalni teatarski festival MESS

Igranjem predstave Nije to to slovenskog reditelja Tomija Janežića, sinoć je u Sarajevu zvanično otvoren jubilarni 60. Internacionalni teatarski festival MESS. Predstava Nije to to prvi put povezuje Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.

 

 

NLAB1828

 

Reditelj predstave Tomi Janežič o predstavi je rekao kako je bio izazov raditi predstavu kakvu do sada nije radio, ni što se tiče  formata koji je mnogo kraći od njegovih dosadašnjih radova, a ni po mnogo čemu drugom.

 

 U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti… U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo postaviti vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav, zaključio je Janežič.

 

U predstavi igraju  Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić i Amila Terzimehić.

 

NLAB1924

 

Kako smo ranije i najavili, Festival će biti održan u potpuno novom formatu i trajat će godinu dana, a svakog mjeseca, od septembra 2020. do kraja septembra 2021, publici će se predstaviti programski sadržaji koji su trebali biti održani od 1. do 9. oktobra ove godine.

 

NLAB2019

fotografije_Nikola Blagojević

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
25. Hrvatski festival jednominutnih filmova: Kratki film FUGA Zorana Ćatića osvojio dvije nagrade