‘B4’ Alena Šimića proglašen najboljim studentskim filmom u BH Film programu

Release Date
20/08/2020

Danas su u sklopu proglašenja Partnerskih nagrada Sarajevo Film Festivala, proglašeni i pobjednici u kategoriji BH Film – Studentski program. Žiri u sastavu: rediteljica Sabrina Begović Ćorić, filmski teoretičar Strajo Krsmanović i scenarista i filmski kritičar Mirza Skendaragić, izabrali su pobjednike i obrazložili svoj izbor. Najboljim filmom proglašen je B4 u režiji Alena Šimića i produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Riječ je o jedinstvenom i neponovljivom filmskom činu u kojem se reditelj suočava sa najtragičnijim trenutkom svoga života, koji rekonstruiše i oživljava, pred očima gledatelja te spašava kao vlastito sjećanje. Dok sluša čovjeka koji mu je spasio život, a koji mu do u detalje opisuje pogibiju roditelja, reditelj kao glavni protagonist bježi od kamere, ali ne i od poistovjećenja s vlastitom sudbinom koju hrabro prihvata, jednako kao što i gledatelj prihvata ovaj filmski čin kao svoj. Odsustvo rediteljeve konačne reakcije u filmu, jeste zapravo njegov stav o sjećanju kao ličnom, psihološkom prostoru koji je do kraja nemoguće podijeliti s ostalima, a koji nakon, poistovjećenja s njim, treba napustiti i nastaviti dalje, pa čak i ako duhom zauvijek ostanemo u njemu, u nekom stanu s brojem B4.

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu KORIJENI u režiji Stefana Tomića u produkciji Akademije umjetnosti Banja Luka.

KORIJENI su malo remek-djelo asocijativnog dokumentarnog filma u kojem reditelj pronalazi i ističe poetsku prirodu sjećanja. Sjedinjenjem liričnih prizora s vlastitim glasom, suočavanjem prošlosti sa sadašnjošću, smrti sa životom, reditelj snima svoj možda jedini iskren razgovor, s osobom koja više nije među živima. On joj govori sve ono što nikada nije, a u tom razgovoru on pronalazi sebe, svoje daleke korijene i sjedinjuje ih s vlastitom prirodom.

Specijalni pomen žirija za film SUŽANJ u režiji Igora Đurića u produkciji smjera Animirani film Akademije umjetnosti Banja Luka.

U izrazito teškim trenucima za animirani film u BiH, Đurić uspjeva kreirati animacijski jednostavno, a opet kreativno bogato ostvarenje, u kojem su animacija i priča sjedinjeni do krajnosti te koji zajedno prezentuju ideju o čovjeku kao zarobljeniku vlastitih želja, koje nikada nisu u skladu s realnošću, jednako kao što ni odraz u ogledalu nikada nije identičan našim očekivanjima.

Svi koje interesuju filmovi koji su se takmičili ove godine, a još nisu uspjeli da ih pogledaju, mogu to učiniti na ondemand.sff.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.