‘B4’ Alena Šimića proglašen najboljim studentskim filmom u BH Film programu

Danas su u sklopu proglašenja Partnerskih nagrada Sarajevo Film Festivala, proglašeni i pobjednici u kategoriji BH Film – Studentski program. Žiri u sastavu: rediteljica Sabrina Begović Ćorić, filmski teoretičar Strajo Krsmanović i scenarista i filmski kritičar Mirza Skendaragić, izabrali su pobjednike i obrazložili svoj izbor. Najboljim filmom proglašen je B4 u režiji Alena Šimića i produkciji Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 

Riječ je o jedinstvenom i neponovljivom filmskom činu u kojem se reditelj suočava sa najtragičnijim trenutkom svoga života, koji rekonstruiše i oživljava, pred očima gledatelja te spašava kao vlastito sjećanje. Dok sluša čovjeka koji mu je spasio život, a koji mu do u detalje opisuje pogibiju roditelja, reditelj kao glavni protagonist bježi od kamere, ali ne i od poistovjećenja s vlastitom sudbinom koju hrabro prihvata, jednako kao što i gledatelj prihvata ovaj filmski čin kao svoj. Odsustvo rediteljeve konačne reakcije u filmu, jeste zapravo njegov stav o sjećanju kao ličnom, psihološkom prostoru koji je do kraja nemoguće podijeliti s ostalima, a koji nakon, poistovjećenja s njim, treba napustiti i nastaviti dalje, pa čak i ako duhom zauvijek ostanemo u njemu, u nekom stanu s brojem B4.

 

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu KORIJENI u režiji Stefana Tomića u produkciji Akademije umjetnosti Banja Luka.

 

KORIJENI su malo remek-djelo asocijativnog dokumentarnog filma u kojem reditelj pronalazi i ističe poetsku prirodu sjećanja. Sjedinjenjem liričnih prizora s vlastitim glasom, suočavanjem prošlosti sa sadašnjošću, smrti sa životom, reditelj snima svoj možda jedini iskren razgovor, s osobom koja više nije među živima. On joj govori sve ono što nikada nije, a u tom razgovoru on pronalazi sebe, svoje daleke korijene i sjedinjuje ih s vlastitom prirodom.

 

Specijalni pomen žirija za film SUŽANJ u režiji Igora Đurića u produkciji smjera Animirani film Akademije umjetnosti Banja Luka.

 

U izrazito teškim trenucima za animirani film u BiH, Đurić uspjeva kreirati animacijski jednostavno, a opet kreativno bogato ostvarenje, u kojem su animacija i priča sjedinjeni do krajnosti te koji zajedno prezentuju ideju o čovjeku kao zarobljeniku vlastitih želja, koje nikada nisu u skladu s realnošću, jednako kao što ni odraz u ogledalu nikada nije identičan našim očekivanjima.

 

Svi koje interesuju filmovi koji su se takmičili ove godine, a još nisu uspjeli da ih pogledaju, mogu to učiniti na ondemand.sff.ba

 

bhfilm.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najveći austrijski festival dizajna ove godine u znaku inovacija