5 stvari koje je važno znati prilikom pravljenja zaštitnih maski

Svakodnevno pratimo pojavu sve većeg broja platnenih zaštitnih maski, proizvedenih u kućnoj radinosti ili dizajnerskim radionicama. I sama sam svoj rad preorjentisala u tom smjeru, ali ono što me plaši jeste da nepravilnim korištenjem naše maske mogu donijeti više zla nego koristi. To me ponukalo da sa vama podijelim osnovne informacije koje sam našla pretražujući internet stranice čija je tematika vezana za proizvodnju platnenih maski.

 

1. Prvo, i najvažnije je da takva maska samo djelimično zadržava prodor virusa – oko 60%, što znači da iako nosimo masku trebamo se pridržavati i uputa o držanju fizičke distance prilikom komunikacije sa drugim ljudima ( 1m – 2m).

 

2. Učinkovitost možemo povećati dodavanjem materijala koji će poslužiti kao filter između dva sloja pamučnog platna. Filter bi trebao biti od netkanog materijala.

 

3. U našem slučaju najčešće se koristi filc, a u nedostatku istog, kažu, da se mogu upotrijebiti i antibakterijske, odnosno, obične maramice koje se suhe stave u za to predviđen džep i nakon jedne upotrebe bacaju.

 

4. Sljedeća važna stvar je da se prilikom disanja u masku stvara kondenz i s vremenom maska postaje vlažna (takva je idealno tlo za razvoj bakterija). Vlažnu masku treba što prije zamijeniti.

 

5. Dezinfekcija zaštitnih maski od pamučnog platna se vrši otkuhavanjem/pranjem na 95 stepeni. Nakon sušenja preporučuje se peglanje.

 

tekst_Ata Omerbašić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FRENKIE: Bitno je samo raditi i biti uporan, uvjeren sam da to uvijek urodi plodom