NOMA još jednom proglašena najboljim restoranom na svijetu

Datum objave
06/10/2021
naslovna fotografija
restoran Noma / izvor Noma

Još jednom, tačnije peti put, najbolji restoran na svijetu je Noma, rekli su na dodjeli nagrada ’50 najboljih’ održanoj u Antwerpenu u Belgiji. Najpoznatiji restoran na svijetu bio je drugi 2019. godine. Ove godine je ponovo otvoren 1. juna sa jelovnikom zanimljivih ljetnih jela, a u septembru je prvi put osvojio tri Michelinove zvjezdice.

Ovo je dobra godina za restorane iz Kopenhagena, drugim najboljim restoranom proglašn je Gernium, koji poslužuje kreativnu skandinavsku hranu s fudbalskog stadiona, a stručnjaci za roštilj Asador Extebarri iz Španije su treći.

Geranium

Jedan od najvećih novih imena na popisu je Alchemist, također iz Kopenhagena, koji je zauzeo 58. mjesto. Imajte na umu da Alchemist možda nije pravi izbor za večer poslovnih rasprava ili nervozni prvi spoj, piše na njihovoj web stranici.

A, nakon što su isti restorani dominirali na vodećim ljestvicama više od desetljeća, organizacija ’50 najboljih’ objavila je 2019. godine da se pobjednici i nositelji prvih mjesta ne mogu takmičiti sljedećih godina. Noma se zatvorila 2016. godine, a ponovno otvorila na novoj lokaciji 2018. godine, što joj je omogućilo ponovno natjecanje.

Dosadašnji pobjednici nazivaju se ‘Najbolji od najboljih, a Noma će se uskoro pridružiti listi od sedam restorana s tog popisa, uključujući El Bulli u Španjolskoj, The Fat Duck u Velikoj Britaniji i The French Laundry u Sjedinjenim Državama, kao i prvotno otvorenoj Nomi na izvornoj lokaciji.

A šta čini Nomu tako spektakularnim iskustvom? Za početak, tu je fokus na lokalne i isključivo sezonske sastojke, posebno na divlju, svježe ulovljenu ribu i samoniklo bilje. Zahvaljujući chefu Reneu Redzepiju Noma je poznata po svojoj ‘novoj nordijskoj kuhinji’. Redzepi svake godine kreira tri menija, a svaki jelovnik uključuje oko 20 sljedova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by noma (@nomacph)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
PINK MOON: Glas generacije ili jednostavan odgovor ne postoji