Bosnia i Herzegovina među 13% evropskih zemalja sa lošom e-infrastrukturom

Release Date
05/10/2023

Novo istraživanje koje je provela Surfshark navodi se da iako većina evropskih zemalja ima nadprosječnu elektronsku infrastrukturu, Bosna i Hercegovina je među 13% zemalja na kontinentu koje spadaju u kategoriju loše e-infrastrukture.

Od 121 zemalja analiziranih u ovoj studiji, ocijenjeno je da je u njih 52 elektronska infrastruktura loša jer imaju indeks e-infrastrukture niži od prosjeka. Zemlje s niskom e-infrastrukturom često su siromašnije zemlje. Njihov prosječni BDP po stanovniku gotovo je 8 puta niži od zemalja s dobrim e-infrastrukturnim indeksom.

Navodi se da zemlje sa lošijom e-infrastrukturom također imaju tendenciju da su siromašnije, da da je njihov BDP po glavi stanovnika po prosjeku skoro 8 puta niži nego u zemljama sa dobrom e-infrastrukturom. Samo 5 evropskih zemalja ima nivo e-infrastrukture niži od prosječnog: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Moldavija i Sjeverna Makedonija.

Nivo e-infrastrukture u zemlji značajno utječe na kvalitet života ljudi – od pristupa informacijama do mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja. Praćenje napretka zemalja u e-infrastrukturi može pomoći boljem razumijevanju ključnih čimbenika koji je potiču i ubrzati njezin razvoj, izjavila je glasnogovornica Surfsharka, Gabriele Racaityte-Krasausk.

Kompletan istraživački materijal koji stoji iza ove studije, pogledajte ovdje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.