UMJETNOST KOJA NIKOME NE TREBA treba tebe, danas u Domu omladine

Release Date
08/05/2024

Humanitarna aukcija Umjetnost koja nikome ne treba, koja će biti održana u srijedu, 8. maja, u Domu omladine, sa početkom u 20 časova, okupila je više od 50 umjetnika. Na događaju će biti predstavljeno gotovo 150 radova i predmeta, koje će posjetitelji imati priliku otkupiti, a time i pomognu rad banjalučke javne kuhinje.

Aukcija koja spaja umjetnost i humanost ove godine donosi brojne novitete. Prisutni će moći da kupuju raznovrsna umjetnička djela i komade nezavisnih modnih dizajnera, ali i da prisustvuju plesnom performansu i promociji video-spota, da se tetoviraju ili dobiju svoj portret.

– Iako je prvobitna ideja za ovu aukciju bila, kako joj i sam naziv kaže, da umjetnici doniraju djela koja imaju neko oštećenje, vrlo je brzo i spontano prerasla u događaj na kojem su gotovo svi radovi bez oštećenja. To nam je pokazatelj da su umjetnici, prije svega, beskompromisno podržali humanost i da zajedno stoje kada je nekom potrebna pomoć. Sretni smo i što je interesovanje kompanija mnogo veće ove godine. Preostaje još samo da se i naši sugrađani ponovo odazovu, posjete aukciju i učestvuju u njoj, kako bismo zajedno prikupili još veća sredstva za javnu kuhinju, poručuju organizatori.

Imajući u vidu da će se ove godine umjetnicima koji doniraju svoja fizička djela pridružiti i oni čije radove posjetitelji neće moći ponijeti kući, već ih pogledati na licu mjesta, ulaz će se plaćati simbolične 2 KM. Također, ponovo će biti organizovan zaseban prostor nazvan Daj šta daš, uzmi šta želiš, gdje će se slobodnom donacijom moći kupiti predmeti koji zbog vremenskog ograničenja neće biti predstavljeni u centralnom dijelu dešavanja.

Podsjetimo, prva Umjetnost koja nikome ne treba održana je 5. jula 2023, kada su prikupljene 5.002 KM, također za javnu kuhinju koju vodi udruženje Mozaik prijateljstva. Pokrovitelj događaja je Tropic i Moj market, a dodatne informacije, kao i izdvojena djela umjetnika čije ćete radove moći da kupite na aukciji, pogledajte na Instagram i Facebook stranicama događaja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.