black-tie dress

Šta znače black tie i white tie dress code?

Release Date
11/12/2019
naslovna fotografija
@wanaktek via Twenty20

Kad dobijete pozivnicu za neki event na kojoj je naznačen dress code može biti vrlo zabavno, ali može predstavljati pravu muku. Koliko kratka haljina može biti? Kakav sako obući? Da li treba kravata ili letir mašna? Može li bez kravate? Mi ćemo vam pomoći oko dileme šta znače black tie i white tie dress code, a ukoliko i dalje ne budete sasvim sigurni uvijek se možete javiti osobi koja organizira event kako bi vam pojasnila formalnosti oko oblačenja.

Black Tie dress code

Black tie svečani dress code se uvijek odnosi na evente koji se dešavaju iza 18h. To su uvijek vrlo svečani događaji, poput vjenčanja, premijere opere, crveni tepih. Iako je naziv dress coda ‘black tie’ ne znači nužno da trebate nositi crnu odjeću.

Od muškaraca se tada očekuje da se pojave u smokingu s leptir kravatom, dok žene imaju više mogućnosti. Za muškarce su obavezne bijela košulja sa turn-down okovratnikom, leptir mašna i manžetne. Posavjetujte se prilikom kupovine oko veličine leptir mašne, kako biste izbjegli efekt klauna. Kada govorimo o našim prostorima, muškarcima će se još uvijek progledati kroz prste ukoliko i ne obuku smoking, međutim, crno svečano odijelo i bijela ili crna košulja su obavezni. Elegantne i fine cipele zaokružit će dojam. Međutim, savjetujemo vam svakako da investirate u jedan dobar smoking.

black tie dress code
@Chawki via Twenty20

 

 

Ženama je malo kompliciranije ili jednostavnije, sve zavisi kako posmatrate mogućnost većeg izbora. Po pravilu bi trebale obući dugu, elegantnu haljinu. Izbjegavajte skroz kratke i preuske hajine ili one s dramatičnim otvorima. Izbjegavajte i haljine koje imaju previše otvoren dekolte, ali s golim ramenima nećete pogriješiti. Ako želite preko takve haljine možete se ogrnuti finim šalom ili pašminom. Hlače su također dobra opcija, posebno palazzo cut hlače.

SEN-62-of-71 (1) SFF_LGV30_-BHTelecom-13

 

Black Tie Optional

Jedan od zbunjujućih dress codeova jest black tie optional. Riječ je o situaciji u kojoj je muškarcima ostavljeno na biranje žele li obući smoking ili samo tamno odijelo. Ovog puta umjesto bijele košulje i kravate, možete odabrati crnu košulju, pa čak i bez kravate. A žene umjesto duge haljine mogu obući manje-više što god – dokle god je svečano. Naravno, u ovoj su kombinaciji neizbježne visoke potpetice, a svečan dojam ostavit ćete ponovno svečanom frizurom i make upom, te pažljivo odabranim nakitom.

black tie optional

White Tie dress code

Ukoliko na vašoj pozivnici piše white tie dress code, sigurno ste pozvani na prijem kod velepolslanika, na bal ili uručenje nagrada. White tie je najstrožiji oblik odjeće za društvene događaje čija se pravila nisu mijenjala nekoliko vijekova.

Za razliku od black tie dress coda, ovdje nemate apsolutno nikakvu slobodu. Muškarci moraju nositi crni tailcoat i crne hlače, bijelu košulju s dvostrukim manžetnama, bijelu leptir mašnu i prsluk, lakirane crne cipele. Da biste upotpunili izgled možete staviti džepni sat ili bijeli svileni šal.

Žene trebaju nositi isključivo haljine do poda, luksuzni nakit i malu torbicu. Obavezne su cipele s visokom petom. Ni u kom slučaju kosa ne smije biti opuštena. Možete imati i rukavice do laktova. One su ranije bile obavezne kad je riječ o white tie dress codu.

white dress code
fotografija preuzeta sa GQ magazina

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dior Homme proljeće/ljeto 2016.