Vrhunska vina labinskih vinara oduševila zagrebačku publiku

Release Date
23/10/2023

Brojni gosti i posjetitelji uživali su u subotnjoj večeri druženja i susreta s lokalnim vinarima okupljenima u Udruzi vinara i vinogradara Labinštine Trs u diWine baru u središtu Zagreba. Ovaj slikoviti historijski gradić smješten na brežuljku na istočnoj obali Istre predstavilo je šest vinara Labinštine u saradnji s Turističkom zajednicom grada Labina. Posjetitelji su tako mogli kušati vrhunska Vina z Kukurini porodice Baćac koja se ponosi s četiri generacije vinarstva, potom vina Juričić koja nastaju već 13 godina u naselju Bartići, vina porodice Kos, proizvode vinarije Prskalo čija je priča započela još ’30-ih godina prošloga vijeka, kao i proizvode mlade vinarije Fuhtar iz Nedešćine, iza koje je stoljetna tradicija vinarstva te odlična vina Vosilla iz Vozilići.

 

– Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Tada nas je bilo 13 na osnivačkoj skupštini, a danas već brojimo 30 članova. Također, u tom trenutku, prije sedam godina, bilo je samo pet etiketa na tržištu, a sada ih imamo 12 s područja Labinštine. Cilj osnivanja naše udruge je, naravno, promocija vina, vinara i naše Labinštine koja je, nažalost, nekako uvijek izuzeta sa svih vinskih karata, jer se uvijek priča o zapadnoj i središnjoj Istri. Znamo da imamo jako dobrih vina u našim konobama tako da je i osnivanje naše udruge potaknulo male vinare da krenu ozbiljnijim koracima, povećaju proizvodnju i kvalitetu vina i da hrabro stanu na komplicirano tržište vinarstva u Hrvatskoj koje je sve veće i gušće, rekao je Valter Licul, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine TRS .

 

– Izuzetno nam je drago da imamo priliku predstaviti našu destinaciju i vinare naše Labinštine u Zagrebu. Nalazimo se na istočnoj obali Istre i posljednjih nekoliko godina uspješno surađujemo s vinarima Labinštine na brojnim manifestacijama na području Labina i Rapca, ali jednako tako želimo doći do izražaja u cijeloj Hrvatskoj, jer labinska vina to zaslužuju, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić koja je predstavila labinski kraj, kao i atraktivnu vinsku ponudu i sorte među kojima su u Zagrebu bile zastupljene labinska malvazija, teran, muškat žuti, chardonnay, merlot, cuvee, pjenušci, ali i malvazija odležana pod morem.

Time je ovaj srednjovjekovni istarski grad bogate historije i kulturnog naslijeđa još jednom predstavio svoju iznimnu ponudu i vinare Labinštine kojima svake godine pristiže sve više nagrada i medalja s brojnih sajmova, među kojima su Decanter Wine Awards, Concours Mondial, Vinistra i Vina od davnina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.