Zemaljski muzej BiH puni 128 godina

Povodom 128 godina postojanja Zemaljskog muzeja, najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u BiH, 1. februara 2016. godine, od 12:00 do 20:00 sati održat će se prigodna manifestacija.

 

Tačno u podne počinje cjelodnevna prezentacija muzejskih poslova u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka, kao i cjelodnevna projekcija dokumentarnih filmova o Zemaljskom muzeju u zgradi Odjeljenja za etnologiju.

 

#Jasammuzej (46 of 62)

 

U isto vrijeme počinje i prodajna izložba muzejskih publikacija, suvenira, starih razglednica i plakata po promotivnim cijenama u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka, a od 14:15 slijedi otvaranje izložbe O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka, gdje će biti omogućen ulaz s pozivnicama, a od 15 sati je slobodan ulaz.

 

Od 17 do 19 sati bit će upriličeno izlaganje originala Sarajevske hagade u zgradi Odjeljenja za arheologiju.

 

Također, posjetioci će u terminima od 14, 16 i 18 sati moći obići muzejske postavke, uz stručno vođenje kustosa. Ulaz je slobodan.

 

#Jasammuzej (33 of 62)

 

Izložbu O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima pripremio je prof.dr. Adnan Busuladžić, a čine je izloženi predmeti koji pripadaju privatnoj kolekciji koja se po prvi put predstavlja domaćoj i svjetskoj javnosti. Riječ je o 19 primjeraka različitih predmeta; staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina. Kolekcija se datira u široki period grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, od VII stoljeća stare ere, do IV stoljeća nove ere. Kao najvažniji, najvrjedniji i najzanimljiviji predmet iz izložene privatne kolekcije ističe se srebreni kuros – prototip nagog mladića kojeg su stari Grci doživljavali kao simbol junaštva, neustrašivosti, snage i ljepote.

 

Izložbu će otvoriti Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, dr. Mirsad Sijarić.

 

Odvojite Dan za Muzej, poručuju iz Zemaljskog muzeja BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Izabrano 12 domaćih proizvođača čiji proizvodi će biti uvršteni u ponudu dm-a