69. Berlinale: Film ŠAVOVI kao ‘glas’ žena koje tragaju za ukradenom djecom

Danas je svjetsku premijeru imao film Šavovi, reditelja Miroslava Terzića nastao prema scenariju bh. scenaristice, Elme Tataragić. Film je nastao u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Bh. koproducenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred SCCA/Pro.ba.

 

Film ŠAVOVI bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

 

Prilikom nastanka filma dosta vremena sam provodila sa ženom po kojoj je napravljen film. Najbitnije mi je bilo da mi vjeruje. Provodila sam sate i sate s njom, jer kad imate živu osobu ispred sebe, imate mnogo odgovornosti, nisam je željela povrijediti, željela sam da se osjeća sigurno sa mnom. Ona mi je dopustila da uđem u njen svijet, otvorila mi ga je. Očarana sam njom i zahvalna sam što sam je igrala, rekla je Snežana Bogdanović na press konferenciji koja je upriličena u Grand Hyatt hotelu.

 

savovi berlinale 2019 (3)

 

Na filmu su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije 6 godine, a u međuvremenu film je podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

 

Bila sam opsjednuta majkama i da pišem priču o majkama koje nisu u mogućnosti biti majke. Miroslav mi je ispričao ličnu priču njegove sestre i odučili smo da se trebamo udružiti i napraviti nešto zajedno. Kad sam počela istraživati ove slučajeve vidjela sam da su uglavom ovu ženu nazvali ludom, u svim medijima pored njenog imena je stajalo ‘luda žena’, nikoga nije zapravo zanimala prava priča. Kad sam počela istraživati priču vidjela sam da su priče svaka za sebe nevjerovatne, imala sam osjećaj da čitam naučnu fantastiku ili horor. Pročitala sam sigurno stotine izjava tih žena. Željeli smo izabrati jednu od priča i imali smo sreće da smo našli pravu osobu koja nam je pomogla oko filma. Zanimljivo je da se i ona pojavljuje u filmu, ima manju ulogu. Stotine priča u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, većina slučajeva se dešavala tokom rata devedesetih godina, ali prije i ostavilo je nevjerovatne ožiljke brojnim porodicama. Jedan od glavih razloga zašto je ovaj film je važan, jeste upravo da se kaže istina, ova žena ima pravo da nađe istinu, da istražimo sudbine brojnih žena i djece i da kažemo istinu, izjavila je Elma Tataragić.

 

Reditelju filma je bilo najbitnije da se osjeti emocija majki koje pokušavaju naći svoju izgubljenu djecu.

 

Emocija majke je krucijalna, nisam želio nikakvu malodramu. Želio sam se povezati s majkom, nisam htio ispričati priču o kriminalcima i političarima, pokušao sam ispričati priču iz ugla jedne osobe. Mnogo mi je zanimljive bilo to putovanje o jednoj ženi, kaže Miroslav Terzić.

 

savovi berlinale 2019 (1)

 

– Zanimljiv je naslov filma, Šavovi, muškarcis u ti koji ruše svijet, ali ga žene pokušavaju ponovo sastaviti, sašiti. Ona pokušava sastaviti stvari zajedno, onako kako bi one trebale biti. Od esencijalne važnosti za ovaj film je to što je ovogodišnji Festival posvećen ženama, rediteljicama i njihovim misijama, rekla je Milena Trobožić Garfield, producentica filma.

 

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovijih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, eksplicitno feminističko, eksplicitno političko – i istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija – uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u suvremenoj kinematografiji. Program predstavlja mlade, uzbudljive talente iz cijelog svijeta, ali i otkriva najnovije radove renomiranih filmskih autora i autorica.

 

foto i tekst_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tri vrste “osnažujućih” reklama za žene ili FEMINISM SELLS