69. Berlinale: ŠAVOVI najbolji film u programu Panorama

Datum objave
16/02/2019
tekst i fotografije
FBL

Šavovi film Miroslava Terzića rađen po scenariju naše scenaristice Elme Tataragić osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama.

ekipa filma 'Šavovi' / foto_Senka Ćatić, Spektroom / FBL
ekipa filma ‘Šavovi’ / foto_Senka Ćatić, Spektroom / FBL

Tročlani žiri – Juha Elomäki, Arthouse Cinema Niagara, Tampere, Finska, Daniela Zuklić, Thalia Programm Kino, Potsdam, Njemačka i Marlena Gabryszewska, Kino Elektronik, Varšava, Poljska saopštio je:

– Ovaj film je dobar primjer moći filma kao vida umjetnosti. Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svijetu, ali, ako vjerujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska.

Snežana Bogdanović i Miroslav terzić / foto_Senka Ćatić / Spektroom / FBL
Snežana Bogdanović i Miroslav terzić / foto_Senka Ćatić / Spektroom / FBL

– Bila sam opsjednuta majkama i da pišem priču o majkama koje nisu u mogućnosti biti majke. Miroslav mi je ispričao ličnu priču njegove sestre i odučili smo da se trebamo udružiti i napraviti nešto zajedno. Kad sam počela istraživati ove slučajeve vidjela sam da su uglavom ovu ženu nazvali ludom, u svim medijima pored njenog imena je stajalo ‘luda žena’, nikoga nije zapravo zanimala prava priča. Kad sam počela istraživati priču vidjela sam da su priče svaka za sebe nevjerovatne, imala sam osjećaj da čitam naučnu fantastiku ili horor. Pročitala sam sigurno stotine izjava tih žena. Željeli smo izabrati jednu od priča i imali smo sreće da smo našli pravu osobu koja nam je pomogla oko filma. Zanimljivo je da se i ona pojavljuje u filmu, ima manju ulogu. Stotine priča u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, većina slučajeva se dešavala tokom rata devedesetih godina, ali prije i ostavilo je nevjerovatne ožiljke brojnim porodicama. Jedan od glavih razloga zašto je ovaj film je važan, jeste upravo da se kaže istina, ova žena ima pravo da nađe istinu, da istražimo sudbine brojnih žena i djece i da kažemo istinu, izjavila je Elma Tataragić.

Šavovi će sada imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup kino distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži kina da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sa aplikacijom mus ARt uživajte u umjetničkim djelima iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu