69. Berlinale: ‘Synonymes’ najbolji film, a za filmove scenaristice Elme Tataragić tri nagrade

Dodjelom svečanih nagrada u Berlinale Palastu, 17. februara završeno je 69. Berlinale. Film Synonymes izraelskog reditelja Nadava Lapida dobio je Zlatnog medveda za najbolji film na 69. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Srebreni medvjed, Grand Jury nagradu dobio je film Grâce à Dieu francuskog reditelja Françoisa Ozona, a Srebrnog medvjeda u kategoriji za najbolju režiju nagrađena je njemačka glumica i rediteljka Angela Schanelec za film I Was at Home, but.

 

Nadav Lapid, Saïd Ben Saïd / Ali Ghandtschi / Berlinale
Nadav Lapid, Saïd Ben Saïd / Ali Ghandtschi / Berlinale

 

Srebrni medvjed za najboljeg glumca dobio je kineski glumac Wang Jingchun za ulogu u filmu So Long, My Son, a u kategoriji najbolje glumice nagradu je osvojila kineska glumica Jong Mei za ulogu u istom filmu. Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i Roberto Saviano dobili su Srebrnog medvjeda za scenarij za film La paranza dei bambini (Piranhas). Srebrnog medvjeda, Alfred Bauer nagradu za film koji otvara nove perspektive dobio je film Systemsprenger rediteljice Norr Fingscheidt.

 

François Ozon / fotografija_Ali Ghandtschi / Berlinale
François Ozon / fotografija_Ali Ghandtschi / Berlinale

 

Naša scenaristica Elma Tataragić ove godine imala je na Berlinaleu dva filma, u zvaničnoj Takmičarskoj selekciji film Bog postoji, zove se Petunija, u režiji Teone Strugar Mitevske, te film Šavovi u režiji Miroslava Terzića, koji je prikazan u programu Panorama. Šavovi je osvojio nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama, te drugu nagradu publike.

 

ekipa filma 'Šavovi' / foto_Senka Ćatić, Spektroom / FBL
ekipa filma ‘Šavovi’ / foto_Senka Ćatić, Spektroom / FBL

 

Bog postoji, zove se Petrunija dobio je Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu. Nagradu ekumenskog žirija dodjeljuje šestočlani žiri sastavljen od predstavnika filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve autorima čiji filmovi promiču humane i socijalne vrijednosti, a koji su prikazani u takmičarkom programu. Ekumenski žiri činili su Dr. Anna Grebe, Pamela Aleman, Micah Bucey, Dominique Dipio, Margrit Frölich i Kristine Greenaway.

 

Ekipa filma 'Bog postoji, zove se Petrunija' / foto_Senka Ćatić/Spektroom/FBL
Ekipa filma ‘Bog postoji, zove se Petrunija’ / foto_Senka Ćatić/Spektroom/FBL

 

Guild film nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od direktora kina koji su članovi AG Kino – Gilde e.V. (Asocijacija njemačkih Art House kina), a ovogodišnji članovi bili su: Adrian Kutter, Anna Rosa Ligeia Kruse i Jens Schneiderheinze. Ova nagrada se, također, dodjeljuje filmu koji je prikazan u zvaničnoj konkurenciji Festivala.

 

naslovna fotografija_Richard Hubner / Berlinale

tekst_FBL

fotografije_FBL / Berlinale

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Spektakularan nastup Tomasza Stanka