FOTO BAZA je prva platforma za prodaju i kupovinu fotografija u Bosni i Hercegovini

Release Date
29/03/2022
naslovna fotografija
print screen naslovnice Foto baze

Po ugledu na slične svjetske platforme, u decembru 2021. godine, od strane udruženja građana eTrafika.net iz Banja Luke, pokrenuta je Foto baza, prva platforma a za prodaju i kupovinu stock fotografija u Bosni i Hercegovini. Foto baza vam nudi veliki broj raznovrsnih i visokokvalitetnih fotografija za sve vrste objava. Nebitno da li planirate da se reklamirate na bilbordima ili informišete svoju publiku, ovdje možete da pronađete fotografije koje su vam potrebne da upotpunite svoj sadržaj. Ponudu fotografija možete pogledati ovdje. 

 

Koja je razlika između stock fotografije i ‘obične fotografije’?

Razlika između stock fotografija i obične fotografije je u tome što su stock fotografije posebno licencirane za komercijalnu i uređivačku upotrebu od strane svakoga ko želi da ih koristi. Poređenja radi, obična fotografija i prava na njeno korištenje su u vlasništvu isključivo fotografa ili kreatora fotografije. Sa običnom fotografijom, od vas bi se tražilo da kontaktirate vlasnika i kupite prava na fotografiju prije legalne upotrebe.

Mnogi dizajneri i brendovi odlučuju se upravo zato da koriste stock fotografije zbog sistema koji su već uspostavljeni da obezbjede odgovarajuće licenciranje i dozvole za svaku fotografiju u njihovoj biblioteci.

Ostale prednosti korišćenja slike u odnosu na obične fotografije uključuju:

  • Mogućnost uređivanja fotografije tako da odgovara potrebama vašeg brenda, bez dodatne dozvole fotografa ili kreatora.
  • Stock slike se pregledaju u pogledu tehničkih standarda kvaliteta   ekspozicije, boja, šuma i kompozicije pre nego što budu navedene u biblioteci fotografija.

Korištenjem sadržaja od legitimne foto kompanije, osiguravate da ćete sliku koristiti legalno i da će preuzimanje biti najboljeg kvaliteta. A to, u krajnosti, podrazumijeva i da će vaš onlajn sadržaj biti kvalitetniji, jer kao što poznata izreka kaže Slika govori više od 1000 riječi.

 

Zašto kupovati na Foto bazi

Zašto kupiti fotografiju na Foto bazi? Odgovora je mnogo, ali donosimo vam pet najvažnijih:

1. Legalna kupovina

U moru internet prostranstava mnogo je zloupotreba u pogledu prodaje i kupovine fotografije. Zato je važno naglasiti da putem Foto baze kupujete fotografije koje su autori lično postavili za prodaju. Samim tim dajete svoj doprinos regulaciji tržišta i poštujete autorska prava.

2. Podrška domaćim fotografima

Često vidimo znakove podrške slavnim svjetskim ličnostima. Ipak,da li isto tako podržavamo i naše domaće, vrijedne, kreativne autore i autorice? Foto baza je prilika da pokažete da poštujete, prepoznajete i podržavate rad domaćih fotografa. Podrška njima ujedno je prilika i novim autorima da krenu put afirmacije.

3. Ušteda novca

Bilo da je riječ o vašem biznisu ili blogu, nerijetko ćete za usluge produkcije, fotografije i druge multimedije izdvojite velike količine novca. Svjesni stanja u našoj državi, znamo da je to često nemoguća misija. I tu je ponovo Foto baza vaš saveznik, da za simbolične iznose novca dobijete fotografije vrhunskog kvaliteta.

4. Ušteda vremena

Osim novca, najčešće nastojimo pronaći načine da uštedimo vrijeme. Dragocjeno je, a naročito u trenucima kratkih rokova. Kada vam osnovni prioritet postaje pronalaženje adekvatne fotografije u roku “sad”. Jednostavna pretraga na Foto bazi omogućava upravo laku i jednostavnu pretragu uz upisivanje ključnih riječi.

5. Raznovrsna ponuda

Bez obzira na to da li je vaša ideja apstraktna ili vrlo konkretna, autori iz cijelog regiona pobrinuli su se da pronađete ono što vam odgovara. Na Foto bazi tako imate različite kategorije fotografija, među kojima će i oni najizbirljiviji pronaći nešto za sebe.

Uz jednostavan princip kupovine, ali i razumijevanje značaja podrške autorima, na Foto bazi uskladićete sve, pronaći visokokvalitetne fotografije za svoj online sadržaj, ali i uštedjeti vrijeme i novac. Kako sebi, tako i radnim kolegama, koji uz vašu preporuku mogu da otkriju benefite kupovine na Foto bazi.

Kako kupovati na Foto bazi

Princip kupovine je jednostavan. Fotografija se naručuje elektronskim putem, putem odgovarajućeg obrasca. Dovoljno je da kliknete na određenu fotografiju, nakon čega se određuje vrsta upotrebe fotografije i ona sprema u korpu. Naručene fotografije se nalaze u korpi, te se klikom na obrazac Dalje na kupovinu otvara nova forma u kojoj se obavlja kupovina fotografije.

Kupljena fotografija vam postaje dostupna u punoj rezoluciji odmah nakon plaćanja. Foto baza vam šalje obavijest putem elektronske pošte u vidu odobrenja za korištenje i kupovinu željene fotografije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.