Alex Honnold soloing Desert Gold at sunrise, Vegas // Renan Ozturk / Red Bull Content Pool // SI202203010270 // Usage for editorial use only //

Virtualni 3D dokumentarac o penjanju uz opasne litice bez zaštite

Release Date
29/03/2022

Alex Honnold: The Soloist VR je dokumentarac snimljen u tehnici 3D virtualne stvarnosti, koji prati nevjerovatno putovanje zvijezde ‘solo penjanja’ širom SAD-a i Evrope, uključujući uspone uz kultne litice El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite i Mont Maudit (Ukleta planina).

Sada serijal Red Bull TV-a pod nazivom Making the Soloist VR vodi gledatelje iza scene, prikazujući kako je inovativna tehnologija iskorištena da dočara 360° doživljaj u najekstremnijim okruženjima.

Alex Honnold je profesionalni penjač po stijenama, kojeg su njegovi slobodni solo usponi uz najviše litice Amerike učinili jednim od najpoznatijih i najpopularnijih penjača na svijetu. Honnold je poseban po svojoj neobičnoj sposobnosti da kontroliše strah dok se penje po vrtoglavo visokim liticama bez užeta koje bi ga štitilo u slučaju pada. Stil kojim se bavi naziva se slobodno solo penjanje.

Honnold je 2017. godine izveo prvi i jedini slobodni solo uspon pravcem Freerider na litici El Capitan, što su mnogi ocijenili jednim od najvećih sportskih dostignuća našeg doba. Film Free Solo, koji je pratio taj uspon, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni igrani film na 91. dodjeli Oskara.

Dvodijelni dokumentarac Alex Honnold: The Soloist VR gledatelje stavlja pored 36-godišnjeg penjača iz Kalifornije dok demonstrira svoj talent kojim je osvojio ljude širom svijeta. Film je dostupan samo za Oculus TV, na Meta Quest VR slušalicama.

Film, na kojem je nagrađivani producent Johnathan Griffith radio preko dvije godine, koristi najnovija dostignuća u 3D i 360° tehnologijama kako bi snimio Honnolda na nepristupačnim i divljim lokacijama.

– Nakon što smo vidjeli koliko je Alex oduševio publiku u filmu ‘Free Solo’, pomislili smo da bi VR [virtualna stvarnost] mogao ljudima još više približiti osjećaj da su zajedno s Alexom na stijeni, dok on nastavlja pomicati granice sportskih i ljudskih postignuća, kaže producent Johnathan Griffith.

Red Bull TV je nedavno objavio trodijelni serijal Making the Soloist VR o snimanju filma, koji pruža insajderski uvid u izazove snimanja tehnikom virtualne stvarnosti u ovakvim uslovima.

Alex Honnold, Yellow Wall , Cima Piccola, Dolomites // fotografija Renan Ozturk / Red Bull Content Pool 

Snimanje u planinama podrazumijeva nekontrolisane uslove, tako da je najvažnija bila sposobnost ekipe da se snađu u složenim i često opasnim situacijama. Članovi filmskog tima su i sami morali biti izvrsni planinari, te biti u stanju da drže korak sa Honnoldom.

Iza umjetničke vizije serijala stoji režiser Renan Ozturk, dok je pri snalaženju u visokim planinama timu pomagao profesionalni planinar Nico Hojac.

– Za sve one koji žele bolje upoznati svijet slobodnog solo penjanja, The Soloist VR je savršena prilika da to učine iz udobnosti svog doma. Gledaoci idu zajedno s nama dok se penjemo na neke od najljepših stijena na planeti, objasnio je Honnold.

Medicinski univerzitet Južne Karoline u Charlestonu je 2016. godine pratio rad Honnoldovog mozga koristeći funkcionalnu magnetnu rezonancu, zabilježivši malo do nimalo aktivnosti u Honnoldovoj amigdali, koja je zadužena za reakcije na strah.

Honnold je rođen u Sacramentu, a u njegove najveće uspjehe spadaju prvi i za sada jedini solo usponi na čuvenu liticu Moonlight Buttress u Nacionalnom parku Zion (Utah) te sjeverozapadnu stranu Half Domea u Yosemiteu. On je 2012. godine zabilježio prvi ‘triple solo’ u Yosemiteu: za manje od 24 sata sam je ispenjao tri najveća uspona u Nacionalnom parku – Mt. Watkins, Half Dome i El Capitan.

Dokumentarni film Making the Soloist VR može se pogledati na Red Bull TV.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tema dana – susret Brada Pitta i Jennifer Aniston