Putuj odgovorno!#vidisrbiju : Porodične zimske čarolije

Release Date
15/12/2020
fotografije
Turistička organizacija Zlatar

Dogodovštine sa porodičnih putovanja ostaju kao dragocena sjećanja vaših najmilijih i prepričavaju se godinama sa istim žarom. Pored nekoliko velikih skijaških centara, Srbija vam može ponuditi i manje, ali podjednako šarmantne destinacije za zimski odmor sa porodicom – Goč, Divčibare, Zlatar i Golija. Pored svega što zimski sportovi nude, uživat ćete u prirodnim ljepotama, kulturno – historijskim znamenitostima i u nadaleko poznatoj trpezi.

 

 

Planina ZLATAR smještena je u zapadnom dijelu Srbije, između rijeka Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Zbog kombinacije mediteranske i planinske klime, velikog broja sunčanih dana, kao i planinskog vazduha proglašena je vazdušnom banjom.

Posjetioce Zlatara zimi očekuju uređene staze za alpsko skijanje u dužini od oko 3 km, opremljene žičarama i prilagođene svim skijašima.  Ski staza Zlatar – 1 spušta se do samog centra Nove Varoši, duga je oko 1.300 m i cijelom svojom dužinom opremljena sistemom za vještačko osnježavanje. Staza je osvijetljena, pa se tokom sezone organizuje noćno skijanje, što predstavlja posebnu atrakciju za ljubitelje bijelog sporta. Po svojim karakteristikama namijenjena je naprednijim skijašima. Ski staza Zlatar – 2 duga je oko 800 m i idealna zahtjevima rekreativaca i onih koji su završili školu skijanja.

 

 

Posebnu aktrakciju ove planine predstavlja kanjon rijeke Uvac, koji se ističe svojim specifičnim meandrima, vidikovcima i mogućnostima za aktivnosti na vodi. Tu se naseljava i reliktna ptičja vrsta jedinstvena u ovom delu Evrope – beloglavi sup.

Zlatarski kraj se odlikuje velikim brojem pećina, među kojima je najatraktivnija Ledena pećina koja zajedno sa Ušačkom čini jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji – jedinstven pećinski sistem dug više hiljada metara, sa brojnim dvoranama i pećinskim ukrasima.

Zlatar plijeni svojim kulturno – historijskim naslijeđem, spojem religija i kultura. Na malom prostoru možete se upoznati sa ostacima utvrđenja, crkvom iz srednjeg vijeka u selu Bistrica, sa džamijom u Novoj Varoši iz 19. vijeka i zgradom biblioteke, koja je podignuta kao zgrada uprave. Bogato etnografsko naslijeđe zlatarskog kraja možete doživjeti u Zavičajnom muzeju u Novoj Varoši. Duga i burna prošlost, bogat razvoj trgovine i zanatstva, privrede, školstva i kulture postat će dio vašeg odmora i uspomene sa Zlatara.

 

Kada govorimo o specifičnostima ovog kraja, svakako ne smijemo zaboraviti gastronomiju kao bitno obilježje jedne destinacije. Osobine podneblja, nadmorska visina, voda, vazduh, sve to doprinosi posebnom ukusu i mirisu poznatog zlatarskog sira. Tu su još i specijaliteti kao što je heljdovna pita, sir, paprika u pavlaci, kačamak, janjetina u kajmaku uz rakiju od domaće šljive i kruške. Naravno, nešto je za cijelu porodicu, a nešto samo za roditelje!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.