Đorđe VARDA: Dizajner najljepših cvjetnih aranžmana

Datum objave
07/02/2015
tekst
FBL
fotografije
Đorđe Varda

Beograđanin Đorđe Đukanović Varda je sa osamnaest godina doselio u Pariz, gdje je studirao na pravnom fakultetu i filmskoj akademiji paralelno, međutim, niti jednim, niti drugim se nije bavio, sudbina ga je odvela u drugu stranu. Radio je kao aranžer cvijeća u prestižnom hotelu Ritz, dva puta je bio proglašen najboljim cvjećarem u Evropi, a prije dvije godine odselio se na rajsko ostrvo St.Barth na Karibima.

ritz-paris-8

Biti aranžer cvijeća kojem su klijentela brojne poznate ličnosti, između ostalih i Jean-Paul Gaultier, zvuči kao posao iz snova, međutim, Varda je znao provoditi više od 10 sati u hotelu svaki dan, a najbitnji dio se odvijao od dva ujutro do šest kad bi išao u kupovinu cvijeća. U kupovinu nikada ne ide sa nekom idejom, već šeta između različitih stabljika cvijeća i ono što mu se dopadne to jednostavno kupi.

l-espadon-1

U svojim kreacijama najviše koristi orhideje, jer kako kaže, imaju potpuno nadrealnu, divlju ljepotu. Za njega su to više životinje, nego cvijeće, a kako njihov cvijet izgleda zapravo kao spolni organ, što i jeste, doživljava ih na poseban, senzualan način.

cactea-red-lips-533

Kako bi njegove kreacije bile savršene kreirao je i posebne vaze, jer mu je bitno da cvijeću da prostor na način na koji mu odgovara. Spajanjem staklenih elemenata u posebne vaze otvorene su mu brojne mogućnosti i sloboda u kreiranju.

cucumisse-765

I, šta se desi s tim količinama cvijeća poslije? Đorđe pokušava da ga ne baca, kaže da mu je to suviše tužno i da mu je jako žao što cvijeće ima rok trajanja, pa ih ponekad upotrijebi za neke druge kreacije, a vrlo često ih gosti odnose.

Kako bi pokušao svoje kreacije učiniti vječnim, Varda je u saradnji sa južnoafričkom dizajnericom Dell kreirao kolekciju nakita. Želio je svoje kreacije pretočiti u jedan drugi oblik koji će moći trajati vječno.

octopussyen-colimaconChandelier-Ritz-25Varda (1) Varda (2)Varda-Eden-Wedding-3 Varda-Eden-Wedding-111 PITER2013LF_3787

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sarajevo dobilo podršku za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine