Đorđe VARDA: Dizajner najljepših cvjetnih aranžmana

Release Date
07/02/2015
tekst
FBL
fotografije
Đorđe Varda

Beograđanin Đorđe Đukanović Varda je sa osamnaest godina doselio u Pariz, gdje je studirao na pravnom fakultetu i filmskoj akademiji paralelno, međutim, niti jednim, niti drugim se nije bavio, sudbina ga je odvela u drugu stranu. Radio je kao aranžer cvijeća u prestižnom hotelu Ritz, dva puta je bio proglašen najboljim cvjećarem u Evropi, a prije dvije godine odselio se na rajsko ostrvo St.Barth na Karibima.

ritz-paris-8

Biti aranžer cvijeća kojem su klijentela brojne poznate ličnosti, između ostalih i Jean-Paul Gaultier, zvuči kao posao iz snova, međutim, Varda je znao provoditi više od 10 sati u hotelu svaki dan, a najbitnji dio se odvijao od dva ujutro do šest kad bi išao u kupovinu cvijeća. U kupovinu nikada ne ide sa nekom idejom, već šeta između različitih stabljika cvijeća i ono što mu se dopadne to jednostavno kupi.

l-espadon-1

U svojim kreacijama najviše koristi orhideje, jer kako kaže, imaju potpuno nadrealnu, divlju ljepotu. Za njega su to više životinje, nego cvijeće, a kako njihov cvijet izgleda zapravo kao spolni organ, što i jeste, doživljava ih na poseban, senzualan način.

cactea-red-lips-533

Kako bi njegove kreacije bile savršene kreirao je i posebne vaze, jer mu je bitno da cvijeću da prostor na način na koji mu odgovara. Spajanjem staklenih elemenata u posebne vaze otvorene su mu brojne mogućnosti i sloboda u kreiranju.

cucumisse-765

I, šta se desi s tim količinama cvijeća poslije? Đorđe pokušava da ga ne baca, kaže da mu je to suviše tužno i da mu je jako žao što cvijeće ima rok trajanja, pa ih ponekad upotrijebi za neke druge kreacije, a vrlo često ih gosti odnose.

Kako bi pokušao svoje kreacije učiniti vječnim, Varda je u saradnji sa južnoafričkom dizajnericom Dell kreirao kolekciju nakita. Želio je svoje kreacije pretočiti u jedan drugi oblik koji će moći trajati vječno.

octopussyen-colimaconChandelier-Ritz-25Varda (1) Varda (2)Varda-Eden-Wedding-3 Varda-Eden-Wedding-111 PITER2013LF_3787

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Indija: Skateboarding kao alat za osnaživanje djevojaka