Fondacija L’Oréal i UNESCO dodijelili 45 međunarodnih nagrada uspješnim naučnicama

Release Date
28/06/2022
fotografije
©Fondation L’Oréal

Organiziranjem prve svečanosti Za žene u nauci od početka pandemije COVID-19, Fondacija L’Oréal i UNESCO dodijelili su u Parizu 15 međunarodnih nagrada uspješnim naučnicama za 2020, 2021. i 2022. te 30 međunarodnih stipendija za mlade naučnice. Nakon dva uzastopna otkazivanja manifestacije zbog epidemiološke situacije, ovogodišnja svečanost bila je jedinstvena i posebnog slavljeničkog duha.

 

JEDINSTVENO GLOBALNO OKUPLJANJE NAUČNICA

Održanoj u četvrtak, 23. juna u sjedištu UNESCO-a u Parizu, na svečanosti su odlikovane i nagrađene 15 eminentnih dobitnica iz različitih područja-nauke iz života i okoliša, fizike, matematike i kompjuterskih nauka. Svaka dobitnica nagrade posvetila je svoj život borbi protiv jednog ili više teških izazova s kojima se svijet danas suočava.

Među nagrađenima je bilo i 30 mladih naučnica koje su dobile titulu International Rising Talents. Zajedno predstavljaju mlađu generaciju naučnica koje rješavaju važne izazove i zagovaraju promjene.

Tokom svečanosti proslavljen je izniman doprinos žena u nauci pred uglednom publikom, uključujući predstavnike iz domena nauke, akademike, lidere javnog mnijenja, političare, članove javnih tijela i organizacija koje promoviraju ravnopravnost spolova i osnaživanje žena.

Događaj je započeo uvodnim govorom predsjednika Fondacije L’Oréal Jean-Paula Agona i generalne direktorice UNESCO-a Audrey Azoulay o važnosti ovogodišnjeg okupljanja kako bi se svijet podsjetio koliko su naučnice i njihov rad vitalni za našu zajedničku budućnost.

Profesorica i dobitnica za 2020. godinu, Edith Heard održala je govor u ime 15 dobitnica kojim je naglasila potrebu da se više žena pridruži nauci.

Još uvijek smo u manjini i nedostaje nam kritična masa kako bi se efikasno zalagalo za naše potrebe. Ovo se mora promijeniti. Nauka mora biti otvorena za sve – bez obzira na spol, nacionalnost, rasu ili kulturu. Nemamo vremena za gubljenje. Raznolikost obogaćuje – potiče inovacije i daje bolje rezultate. Više žena u timu dovodi do boljeg učinka, veće kreativnosti i novih mogućnosti.

©Fondation L’Oréal

SVIJETU TREBA NAUKA I NAUKA TREBA ŽENE

Svijet se suočava s iznimnim izazovima: klimatskim promjenama, nedostatkom resursa, zdravstvenim rizicima i pandemijom COVID-19, među mnogim drugim sve većim svjetskim problemima. Odabrane tokom posljednje tri godine, žene koje su ove sedmice nagrađene u sklopu L’Oréal-UNESCO programa već su dokazale koliko njihova nauka doprinosi promjeni u rješavanju ovih izazova.

Slaveći 45 izvanrednih istraživačica iz cijelog svijeta na ovoj jedinstvenoj ceremoniji, Fondacija L’Oréal i UNESCO izdvojili su se nagraditi i pokazali svoju punu podršku naučnicama čiji je rad bio toliko važan u ovim nevjerovatno teškim vremenima. Ove žene su često podložne nevidljivosti i marginalizaciji, nejednakosti, predrasudama i sistemskim preprekama. Njihova prisutnost u Parizu ove sedmice označila je savršenu priliku da se prepozna njihov značajan doprinos, a pritom podsjeti svijet da rodna razlika i dalje ostaje prisutna.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.