Kvalitet sna zavisi od jastuka na kojem spavate

Release Date
15/07/2022
tekst i fotografije
Wool Line

Naučnici neumorno ističu bitnost sna za čovjekovo zdravlje i uravnoteženo funkcioniranje. Od 24h u toku dana kojih imamo na raspolaganju, trećinu tog vremena provedemo spavajući. Ova činjenica daje nam jasne indikacije o bitnosti u kakvim uvjetima spavamo, udobnosti koju imamo kao i materijalima kojima smo okruženi tokom sna.

Pored bitnosti podloge, odnosno madraca na kojem spavamo, jastuk je jedan od ključnih faktora kako ćemo se osjećati nakon buđenja. Nakon obavljene ankete, iznenađujući broj vas nam se javilo sa bolovima u vratu i leđima.

 

Materijal ključna odrednica

Idealan jastuk pruža podršku glavi, vratu i ramenima te omogućava da kičma ostane ravna za ugodniji i kvalitetniji san. Materijal je ključna odrednica kvalitete jastuka. Da li je to prirodni ili sintetički materijal znatno će utjecati na vaše zdravlje.

Među prirodnim materijalima ovčja vuna dokazano je zauzela vodeću poziciju, te ubrzano dobija na popularnosti. Osnovne karakteristike koje vuna posjeduje jeste prirodna regulacija temperature tijela kao i to da je prirodno hipoalergen materijal. Dobro ste pročitali, vuna će temperaturu vašeg tijela uravnotežiti i dovesti do optimalnog stepena tako da se nećete znojiti. Ono što vunu posebno izdvaja jeste to da vunene proizvode može koristiti svaka osoba bez bojazni da će imati alergene reakcije jer ista nije alergen.

 

Wool Line vuneni jastuci

Sve ove činjenice podstakle su Wool Line tim da posveti veliku pažnju izradi prirodnih jastuka od ovčje vune. Punjenje je bitna stavka kvalitete jastuka. Stoga, Wool Line je investirao mnogo resursa i angažovao tim stručnjaka kako bi osigurao najkvalitetnije punjenje jastuka koje već godinama unazad proizvodimo po savremenoj recepturi i EU standardima. Punjenje se sastoji od vunene kuglice koja jastuku daje volumen, udobnost i prozračnost koji su neophodni za zdrav san.

Čvrstoća jastuka je ispitana mnogo puta te smo pronašli adekvatnu količinu vunenog punjenja koja odgovara najvećem broju kupaca. Velika prednost je da Wool Line jastuci imaju rajfešlus sa stane tako da na jednostavan način možete izvaditi vunene kuglice ako smatrate da je jastuk previsok ili ubaciti dodatno punjenje u slučaju da vam je potreban viši jastuk.

Wool Line jastuci obloženi su kvalitetnim prirodnim materijalom, posebnim pamukom koji vuni ne dopušta da izlazi van i da vas bocka. 

Pored toga, Wool Line je razvio tri kolekcije jastuka koji se razlikuju upravo po vanjskom materijalu i svaki čini posebnim na svoj način. WooL Line vunena kuglica unutar jastuka ima mogućnost prozračavanja te jastuk nesmetano diše. Time će vaš vuneni jastuk uvijek biti svjež i mekan.

Jastuci Lux obloženi su prirodnim pamučnim platnom tako da ljubitelji pamuka mogu uživati u nježnom dodiru ovog neprevaziđenog prirodnog materijala, a istovremeno se okoristiti benefitima vune.

Gold jastuci obloženi su mekanim vunenim krznom što će vam omogućiti potpuni osjećaj tradicije i mirisa prirode.

I na kraju Gold/Lux jastuci obloženi su sa jedne strane pamukom a sa druge runskim vunenim krznom, tako da možete uživati u ovoj kombinaciji dva materijala tokom cijele godine, ljeti koristite pamučnu a zimi vunenu stranu jastuka.

 

Održavanje

Održavanje jastuka jako je jednostavno, a što je najvažnije tretira se na prirodan način. Jastuci se ne peru! Vuna kao prirodan materijal sadrži u sebi lanolin koji pročišćava vunu i obnavlja njenu kvalitetu i higijenu.  Ono što vi treba da uradite jeste da omogućite vašim vunenim jastucima da dišu vađenjem punjenja jastuka i širenjem vune rukama, možete je raširiti i rastresti na čistom čaršafu. Zrak će strujati kroz vunu i na taj način ćete joj vratiti prvobitni volumen. Ovo možete raditi na balkonu ili u vašoj sobi sa otvorenim prozorom gdje će svježi zrak osvježiti vaše jastuke. Preporučujemo periodično održavanje jastuka na ovaj način.

Posebno savjetujemo da iskoristite lijepo vrijeme tokom sunčanih dana kada nema vlage u zraku za njegu vaših Wool Line jastuka. Ukoliko se ipak desi mrlja, jastučnicu operite ručno u mlakoj vodi i blagom detrdžentu. Bez brige. Na taj način nećete naškoditi vuni.

Uz ova kratka osvrt o važnosti jastuka na kojem spavamo  kao i benefita vune u jastuku vjerujemo da ćete imati udoban i kvalitetan san.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.