Jeste li čuli za ‘bulletproof coffee’?

Release Date
16/07/2022
piše
Džemal Gekić
naslovna fotografija
@eyamarajas via Twenty20

Ovaj veoma jednostavan način pravljenja kafe postaje sve popularniji u svijetu onih koji žele da se zdravo hrane i usput mršaju. Dave Asprey, tvorac male tvrtke Bulletproof Coffee koji je popularizirao ovu kafu, tvrdi da dijeta sa visokim masnoćama (maslac i MCT ulje) može dovesti do gubitka težine. Ostali pristalice kažu da kafa daje dodatni poticaj energije, pomaže da izbjegnete slom popodne i da budete mentalno usredotočeni. Ipak, skeptici ističu zabrinutost zbog velikih količina zasićenih masnoća i broja kalorija.

 

O čemu se radi?

U najjednostavnijem smislu bulletproof coffee je kafa sa puterom. Iako zvuči vansvjetski, ovaj recept postaje pravi boom na tržištu. Sve više stručnjaka na polju nutricionizma počinju pričati pozitivne stvari o ovome.

Postoji nekoliko načina da ovo uradite, a jedan od najpraktičnijih je da napravite sebi kafu koju volite, stavite je u blender, dodate kašičicu kokosovog ulja i kašiku domaćeg putera, izblendate i spremni ste. Količine kokosovog ulja i putera se mogu mijenjati, povećavati ili smanjivati ovisno o tome kako želite da vam kafa ima ukus i jačinu.

 

Zašto?

Mnogo je pozitivnih efekata na zdravlje, sagorijevanje masti, smanjenje holesterola, kvalitetnija produkcija hormona, više energije, bolja koncentracija i pamćenje… Ovakav napitak ujutro daje energiju i izdržljivost bez da opterećuje želudac krutom hranom, a ako ste smanili unos ugljikohidrata tijelo će nastaviti sagorijevati masnoće i ketone za energiju, što je poželjno kod mršavljenja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
HMD
Holistička sigurnost u hibridnom radnom okruženju