Zašto su orasi važni za naše zdravlje?

Release Date
19/07/2022
fotografije
@Nodar via Twenty20

Često su nam roditelji govorili kako su orasi oblikovani poput mozga, pa su dobri za vaš mozak, izgleda da su bili u pravu. Orasi su zaista jedan od najboljih orašastih plodova za zdravlje mozga. Čudo zvano orah nudi nevjerojatne zdravstvene prednosti.

Što sadrže orasi? Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), porcija oraha od 28 gr (oko 7 oraha) sadrži sljedeće hranjive tvari proteini, vlakna, bakar, mangan, cink, fosfor, magnezij i željezo. Američke smjernice o prehrani sugeriraju konzumiranje oko 25 do 30 gr vlakana dnevno. Posluživanje od 28 grama ili oko 7 oraha dovoljno je da vam može osigurati oko 2 grama dnevnog unosa.

 

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti oraha

1. Orasi su posebno dobri za srce, sadrže omega-3 masti. Poznati su po tome što snižavaju kolesterol, pa ih je dobro dodati u prehranu.

2. Mnogo su dobri i važni za vaša crijeva. Bogati su vlaknima pa tako pomažu probavi. Također, smanjuje rizik od konstipacije. Uz to, dijeta bogata vlaknima smanjuje rizik od raka debelog crijeva, pokazalo je istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition.

3. Orasi sadrže znatne količine masti i kalorija, ali zapravo pomažu u regulisanju težine. Oni vam pomažu da se osjećate sitije.

4. Izuzetno su bogati bakrom, za koji se zna da poboljšava gustoću kostiju. I ne samo to, već pomaže u održavanju kolagena i elastina, koji pomažu u oblikovanju vaše koštane strukture. Uz to su magnezij i mangan također dobri za poboljšanje kvalitete kostiju.

5. Dobar imunološki sistem važan je u borbi protiv bolesti, a orasi sadrže puno antioksidanata. Oni zapravo sadrže najveću količinu antioksidanata, kada je riječ o orašastim plodovima, poput badema i pistacija. Također, mogu eventualno smanjiti upalu.

Vrijeme je da zgrabite šaku oraha! Ako ne volite jesti sirove orahe, samo ih dodajte uz svoja svakodnevna jela. Daju lijepu, hrskavu teksturu vašem jogurtu ili desertu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Juni je mjesec u kojem je ljudska požuda na vrhuncu