Najtraženija slika Gustava Klimta pronađena nakon skoro 23 godine

Portret dame, sliku Gustava Klimta koja je nestala skoro prije 23 godine pronašao je baštovan u pregradi u zidu umjetničke galerije gdje je prije nestanka bila izložena. Riječ je o jednom od najtraženijih nestalih umjetničkih djela.

 

Slika je pronađena nakon što je baštovan, skidajući bršljen sa zida galerije Ricci Oddi u gradu Piacenzi na sjeveru Italije, pronašao metalna vratanca, a iza njih torbu u kojoj je bila slika. Iz galerije kažu da se čeka potvrda o autentičnosti umjetničkog djela.

 

Pečat i vosak na poleđini slike su originalni, kratko je izjavio Masimo Ferari, direktor galerije.

 

Portret dame, Gustav Klimt, 1916-1918
Portret dame, Gustav Klimt, 1916-1918

Vjeruje se da su sliku u pregradi ostavili lopovi da li sa namjerom da je vrate, ili da je kasnije preuzmu, što nikad nisu učinili.

 

– Veoma je čudno. Odmah nakon krađe pretražen je svaki metar galerije i bašte. Ono što je najčudnije jeste da je slika u odličnom stanju. Ne djeluje kao da je stajala u torbi izložena velikim temperaturnim promjenama 23 godine, rekao je Ferari.

 

Krađa portreta otkrivena je 22. februara 1997. godine, ali se vjerovalo da su je lopovi uzeli tri dana ranije. Inspektori su vjerovali da je krađu počinio neko iznutra. Istraga je ponovo otvorena 2016. godine, nakon što su pronađeni tragovi DNK na ramu, za koje se vjerovalo da pripadaju lopovu.

 

Policija smatra da su lopovi koristili opremu za pecanje kako bi skinuli sliku sa zida i podigli je sve do krova galerije, gdje su sliku izvadili iz rama koji su potom bacili na pod.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.