Novoformirana muzejska zbirka KARIM ZAIMOVIĆ uskoro će biti predstavljena javnosti

Release Date
26/04/2023
izvor
BHRT/Aida Ramić (S.M.)
fotografija
Kovačević Strašni / Karima Zaimović u redakciji magazina Dani 1993.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine uskoro će javnosti predstaviti novoformiranu muzejsku zbirku Karim Zaimović, piše BHRT. To je 68. književna zbirka koja se čuva u ovoj instituciji, među kojima su i zbirke Ivo Andrić, Meša Selimović, Isak Samokovlija, Mak Dizdar i mnoge druge.

Karim Zaimović nije među nama već 27 godina. Uprkos tome, njegov izvanredan rad pozicionirao ga je među jednog od najpopularnijih pisaca nove generacije. Lik i djelo Karima Zaimovića 27 godina nakon smrti nije pohranjeno niti u jednom bosanskohercegovačkom arhivu. Prvi problem koji se javio bilo je nedovoljno sredstava kojima bi Muzej otkupio arhivsku građu književnika.

– Došla sam na ideju da negdje kroz Karima pokrenem priču koliko je zapravo važno da arhiviramo umjetnike kao što je Karim Zaimović i da pošaljem poruku da je neophodno danas ulagati u mlade umjetnike, koji su prepušteni sami sebi da se sami snalaze za novčana sredstva da bi bili u stanju realizirati svoje autorske projekte, izjavila je Ifeta Lihić, autorica projekta.

Formiranje zbirke Karim Zaimović i produkcija izložbe i publikacije o bosanskohercegovačkom književniku, novinaru i strip kritičaru izazvali su veliko interesovanje javnosti.

Meni je drago da mi imamo i Ifetu Lihić koja stručno radi na toj građi, ali veliki broj ljudi su volonteri sa Univerziteta u Sarajevu. Puno će mladosti imati koristi od ovoga što mi radimo, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Jedina objavljena knjiga Tajna džema od malina, čitana i obožavana kroz generacije, predstavlja pobjedu genijalnosti nad tiranijom rata. Istoimena predstava u režiji Selme Spahić rasprodata je prilikom svakog izvođenja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.