Predstave SIN, MAJKA i OTAC progovaraju o važnim, ali tabuiziranim temama o kojima šutimo

Release Date
11/05/2023
fotografije
Dženat Dreković

Na sceni Kamernog teatra 55 ćemo 12. maja imati priliku premijerno pogledati predstavu Sin, predstavu Majka 1. juna i predstavu Otac 7. juna 2023, autora Floriana Zellera, a u režiji Dine Mustafagića. Riječ je o trilogiji autora za kojeg britanski Guardian tvrdi da je jedan od najuzbudljivijih dramskih pisaca čiji su tekstovi vrlo brzo našli put i do filmskog medija. Prije dvije godine je na Venecijanskom festivalu prikazan film Otac, čiju režiju potpisuje sam autor, Zeller. U glavnoj ulozi Anthony Hopkins.

Kamerni teatar 55 će biti prvi teatar u regiji koji će uprizoriti sva tri teksta.

Na predstavama su radila tri dramaturga, prvu potpisuje Vedran Fajković, drugu Stara Mičković, a treću Željka Udovičić. Kostime i scenografiju je radila Adisa Vatreš-Selimović, a muziku Irena Popović.

U predstavi Sin igraju Davor Golubović, Admir Glamočak, Sabina Bambur, Džana Pinjo i Amar Selimović.

‘Sin’ je u ovim vremenima prava decentna literatura stvarnosti, priča o jednom tinejdžeru koji pokušava spasiti svoj život u okolnostima u kojima i društvo i porodica, poput žrvnja diktatom uspjeha, obaveza, zadatih okvira, na neki način dezorijentiše mlade ljude. Ovo je i priča o jednoj bezuslovnoj ljubavi, o ljubavi koje nikad nije dovoljno, ljubavi roditelja koja nekada ne dopire do srca djeteta, a onda to dijete nekada prođe mimo svojih roditelja. U tom emotivnom konfliktu ova je predstava napravljena i mi smo je učinili vrlo intenzivnom i ono što je velika vrijednost sva tri teksta je to što ovo nije pisac koji reproducira život, ovo je pisac koji kondenzuje život, koji sintetizira život, tekst u kojem se preciznom izvedbom otvara veliki prostor imaginaciji kreacije kako mi možemo ovu priču ispričati, rekao je reditelj predstave Dino Mustafić na press konferenciji.

iz predstave SIN / foto_Dženat Dreković

Tekstovi govore o globalnom trenutku u kojem živimo, govore o temama koje su tabuizirane i o kojima inače ne razgovaramo. Ove predstave će otvoriti dijalog u društvu. Sin je priča o anksioznom i depresivnom tinejdžeru, u Majci se govori o sindromu proznog gnijezda, strahu od samoće i napuštenosti, dok je u Ocu priča o gubitku sjećanja.

– Mi smo ovu temu koja je postala ovih dana aktuelna otkrivali fenomenološki, psihološki, sociološki, i čut ćete te replike. Siguran sam da će se svaki gledatelj zapitati koliko je puta razgovarao sa djetetom ili je on kao dijete tako razgovarao s roditeljima. Tekst je vrlo uznemirujući jer govori o jednom globalnom trenutku, civilizacijskom, u kojem živimo. Ako se počne urušavati porodica, mikrozajednica prostor naše stabilnosi, psihološke, emotivne, egzistencijalne sigurnosti, onda oko sebe imate gomilu nesretnih, nezadovoljnih i uplašenih ljudi. Ovo je komad o ljubavi, o strahovima, nesporazumu, ali i jedan komad koji govori o antičkim, uzvišenim temama, pitanjem slobode izbora. Puno tema koje ćemo otvoriti ovim tekstom su tabuizirane, o njima se ne govori, jer nam je neprijatno. Mediji nekad nemaju strpljenja o tome da govore odgovorno, analitično, stručno, nego se o tome uglavnom pristupa senzacionalistički plastično, kao jedna vrsta žutila. Kad uđete duboko u priču vidjet ćete koliko su one nama zbilja važne i ako o njima ne budemo govorili odgovorno i kritički onda će nam ona pistati kolektivna trauma, istaknuo je reditelj.

Glumica Džana Pino je naglasila da nas umjetnost upozorava, napominje i često progovara o temama o kojima šutimo.

Velika mi je čast i odgovornost da kroz ovu ulogu govorim u ime jedne vrlo ranjive generacije, jedne vrlo osjećajne generacije, generacije tinejdžera i da je za mene to bilo vrlo teško. Bit ću sretan ako publici uspijem bar malo olakšati njihove živote ili ako poslije predstave tinejdžeri nauče da trebaju govoriti, roditelji nauče, ne samo da slušaju riječi nego da nauče osluškivati i njihove emocije, rekao je Davor Golubović, koji igra glavnu ulogu u predstavi Sin.

Tekstovi su hronološki napisani Otac, Majka, Sin, ali su u Kamernom teatru 55 produkcijski kreirali prvo predstavu Sin, Majka, pa Otac. Sa zadnjom izvedbom Oca, imat ćemo priliku u Kamernom teatru vidjeti predstave poredane i po hronologiji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Piaggio Gita – samohodni autonomni kofer