Prijavite se za učešće u mentorskom programu za žene, djevojke i djevojčice u IT sektoru

Release Date
19/10/2022

Otvoren je treći ciklus IT Girls Mentorskog programa za žene i djevojke u IT-u širom Bosne i Hercegovine, usmjeren na razvoj vještina i sposobnosti, osvještavanje potencijala, umrežavanje, osnaživanje i pružanje prilika za profesionalni razvoj i kreiranje planova za budućnost.

Mentorstvo je jedna od najrasprostranjenijih inicijativa za podršku razvoju žena u IT sektoru u svijetu. Cilj je kreirati dugoročne prilike, prostor i zajednicu za umrežavanje žena i djevojčica u IT industriji u BiH, koje spremno i aktivno dijele znanje, vještine, iskustva i ideje.

IT Girls Mentorski program otvara poziv za mentice – žene, djevojke i djevojčice koje su zainteresirane za učešće u edukativnim aktivnostima; i za mentorice – žene sa iskustvom u IT sektoru koje mogu prenijeti svoje znanje.

Poziv za mentice otvoren je za učenice 3. i 4. razreda srednjih škola koje su zainteresovane za IT, studentice u oblasti IT-a i sličnih zanimanja, te djevojke sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju koje žele saznati više o digitalnom svijetu kako bi svoje karijere gradile u IKT industriji. Zainteresirane mentice se mogu prijaviti putem linka – mentice

Poziv za mentorice otvoren je za žene koje imaju dvije ili više godina iskustva u IT sektoru i trenutno rade u IT kompaniji, srodnom biznisu i instituciji. Zainteresirane mentorice se mogu prijaviti putem linka – mentorice

Treći ciklus IT Girls Mentorskog programa će trajati 10 sedmica, u periodu od početka novembra do sredine januara 2023. godine.

Rok za prijavu je 24. oktobar 2022. godine.

IT Girls Mentorski program sadrži:
– Definiranje očekivanja, ciljeva, vještina i oblasti za razvoj;
– Interaktivnu online radionicu o ulozi mentorstva, upravljanju očekivanjima, postavljanju ciljeva, održavanju i razvoju mentorskog odnosa, zatvaranju mentorstva i praćenju;
– Minimalno 8 mentorskih sesija u parovima tokom 70 dana u periodu od 1. novembra do 15. januara 2023. godine;

– Evaluaciju;
– Zajedničku proslavu završetka mentorskog ciklusa kroz timski online događaj organiziran za sve mentice i mentorice.

IT Girls inicijativu implementiraju tri UN agencije: UNDP, UNICEF i UN Women, sa fokusom kreiranja jednakih mogućnosti kako za dječake, tako i za djevojčice u IKT-u, najbrže rastućem sektoru u BiH. Glavni ciljevi inicijative su podizanje svijesti o profesionalnim mogućnostima u IKT području, povećanje samopouzdanja djevojaka i djevojčica, te pružanje praktičnih vještina za karijerni razvoj u ovom polju. Postizanje ovih ciljeva u konačnici će povećati njihovo sudjelovanje u sektoru i dovesti do većeg ekonomskog osnaživanja žena.

Za sva dodatna pitanja i informacije vezane za mentorski program, možete nas kontaktirati putem e-mailova zerina.mandzo@unwomen.org ili info@itgirls.ba.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Lamija Saračević: Satovi kao jedina istinska ljubav