SAMUSA: Sarajevo udahnuto u dizajnerski nakit arhitekte Tarika Musakadića

Kada je prije osam godina završio Arhitektonski fakultet u Sarajevu, Tarik Musakadić nije ni slutio da će samo nekoliko godina poslije stečeno znanje ukomponovati sa stoljetnom porodičnom zlatarskom tradicijom i da će njegove dizajnerske komade nakita određivati upravo arhitektura Sarajeva.

 

Mapa Baščaršije / naušnice
Mapa Baščaršije / naušnice

Sve je krenulo kao hobi i priprema ispita sa mlađom sestrom koja studira grafički dizajn. Rodile su se prve skice, jedna je napravljena kao čestitka prijateljima za rođenje djeteta, a završila kao nacrt prvog dizajna nakita. Bio je to prsten Sarajevo ring motivisan sa pet historijskih objekata: Begovom džamijom, Sahat kulom, Sebiljem, Kozijom ćuprijom i turbetima. Ideje su se nizale i danas SAMUSA nakit broji oko dvadeset različitih modela, inspirisanih dugogodišnjom historijom i tradicijom Sarajeva.

 

Vitraž Vijećnice / privjesak
Vitraž Vijećnice / privjesak

Upravo spoj tradicije i moderne arhitekture, kroz oštre i jednostavne linije, SAMUSA nakit čini vrlo prepoznatljivim, autentičnim i unikatnim.

 

bosanski cilim 1 bosanski cilim 2 bosanski cilim mapa bascarsije nausnice 2 mapa bascarsije privjesak mapa bascarsije prsten mapa bascarsije prsten rozeta sa katedrale prsten sarajevo ring simbol sunca sa stecka vijecnica 1

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.