Samir Hodović: Rahimić je istinski mangup i van terena

Release Date
15/06/2014
razgovarao
Ensar Bistrivoda
fotografije
Sabina Mrgan

Idemo ludo, idemo jako, idemo u Brazil, uzeti im zlato, dio je refrena nove pjesme sarajevskog benda Velahavle koju, sigurni smo, već znate napamet. Vrti se na svim bh. radio i televizijskim stanicama, puštaju je u svim kafićima, žene plešu uz nju u sarajevskim zumba klubovima, pjevušite je u tramvaju i možemo slobodno reći da je to himna naših navijača.

 

 

Pjesma posvećena našim Zmajevima, imala je odjeka i u regionu pa su u susjednoj Srbiji, mediji prenijeli vijest kako Bosna i Hercegovina ima najbolju Mundijalsku pjesmu, koja ”prijeti” da postane ozbiljan muzički hit, a ne samo navijačka pjesma.

Razgovarali smo sa frontmenom Samirom Hodovićem o bendu Velahavle, instituciji staroj više od deset godina i o novoj navijačkoj pjesmi.

 

sake

 

Prva formacija ekipe nastala je iz prijateljstva ekipa iz ulice Avde Hume i Hakije Kulenovića, što su dvije ulice na suprotnim krajevima Ciglana, a koje su bile i fudbalski rivali među starijim generacijama od nas, ali mi smo to uspješno prebrodili, jer nas je muzika više zanimala od fudbala, što je možda sa aspekta karijere pogrešan potez (do sada bi neko možda završio u Laciju) ali sa svih ostalih aspekata izabrali smo ispravno. A ime, stvarno više ne mogu da se sjetim ko mu je kumovao. Arma, Džana, Rizo i ja je bila prva i dugogodišnja formacija, nakon toga prvi prošireni sastav je uključivao Edvina i Karu MC (El Karinho), priča Samir na početku intervjua za naš portal.

Predstavite mi trenutnu formaciju benda, ko igra na koj poziciji i kako se izborio za istu? Tokom godina, iskorištavali ste taj prelazni rok da dovedete neke od najjačih imena, pa je u vašim redovima završio Nedim (bend Filling Silence) na gitari kao i Dino na bubnju, te Nino (Defence) na klavijaturama i semplerima, kako su se oni uklopili u taktiku? Kako je u svojim redovima imati jednog polivaletnog igrača kako što je Kara na poziciji MC + DJ?

– Nova formacija je lijepa i za oči i za uši, svim nabrojanim Velahavle se uvukao pod kožu, i energija zakucava u crveno stalno. Kara Mc sve više igra na mjestu libera, na svim pozicijama briljira. Također, iskoristio bih priliku da najavim novi transfer na mjestu lijevog beka, s kojim će se dobiti super groove, a i dodatna stabilnost u zadnjoj liniji, on se zove Adnan Oruč.

Kao i svaka ekipa, vrijedno ste radili i trenirali, pa ste i s prvim materijalom uspjeli izaći van granica naše lige. Kako je izgledao taj put snimanja i izdavanja prvog albuma, znamo da si onako kapitenski uzeo stvar u svoje ruke i zakucao na jedna vrata?

– Veliku ulogu u svemu tome je upravo imao Kemal Okan čiji potpis na produkciji odškrine neka vrata pa čak i ako ste iz Bosne, nešto od toga smo uspjeli iskoristiti i napraviti temelj za dalje.

 

karisik

 

Kraj sezone 2012. dočekali ste onako trijumfalno sa novim izdanjem What About Now, kako ste zadovoljni reakcijom ljudi na taj album s obzirom na to da je zvuk malo proširen u odnosu na ono što ste radili do tada? Kako je došlo da saradnje za sarajevskim stručnjakom Billainom i da li će ta suradnja potrajati?

– Album još živi, samim tim smo jako zadovljni reakcijama. Zvuk uvijek gledamo da širimo, da ga oživljavamo promjenama i da to nikad ne bude isto, za sada uspjevamo sami sebe ne kopirati. Billaina smo skautski pratili jos dok je igrao za U 21 i znali smo da će postati ono što sada jeste, mix energija se očitovao na albumu What about now, i toliko smo zadovljni da nema razloga da i u budućnosti ne ukrštamo ideje.

Priprema za dolazeću sezonu su rađene po Evropi, kako je bilo u Njemačkoj i Austriji, gdje ste uopšte bili i odakle tamo?

– Zadnju godinu dana smo stvarno dosta svirali, a posebno nam je drago da smo u Minehenu imali koncert jer Njemačko koncertno – klupsko tržište je jako teško za otvoriti, to je bio jedan mali korak ka tome, sada bi trebalo biti nešto lakše u narednom periodu. Od Oktobra ponovo krećemo sa koncertima do tada rad na novim stvarima.

Kad očekujemo novi material? Najfriškija je ova pjesma za Brazil Idemo ludo, idemo jako koja je, slobodno mogu reći ako ništa po reakcijama publike, prošla puno bolje od mase pjesama slične tematike, odakle ideja da baš vi uradite nešto tako?

– Ideja je nastala slučajno Karinim freestylanjem na probi. Napisao je tekst. U suštini nismo imali plan to snimiti u startu, sve dok nas prijatelj nije nagovorio, imali smo malo vremena, ali sve je na kraju ispalo kako smo željeli, a to je da doprinesemo euforiji! Novi materijal se već sprema, ali toliko sam se puta opekao pogrešno najavljujući vrijeme prošlih albuma da ću se ovaj put suzdržati od procjene.

 

nino-1

 

I vezano za novi material i pomenutu pjesmu da li možemo očekivati stvarke na domaćem jeziku na novom albumu?

– Još nije ta faza u kojoj bi to mogao znati, ali definitivno ne iskljucujemo tu opciju, vidjecemo kako nas ponese. Sve sto radimo je stvarno stvar momenta nikad nekog pretjeranog planiranja.

Neka posebna anegdota sa snimanja spota?

– Sa djecom u obdaništu je bilo jako zabavno sve vrijeme, bio je jedan malac kojem je to bio drugi dan u obdaništu i sve vrijeme je u suzama molio vaspitačice da mu zovnu mamu, jer želi kući. Nakon što su mu vaspitačice ko zna koji put rekle da će doći mama kada završi s poslom, izgubio je svaku nadu u njih, pa je prešao na mene: Molim Vas, hoćete li mi Vi nazvati mamu? Da sam imao broj sigurno bi je nazvao jer se sjećam da sam slično krahirao prvi dan u obdaništu.

Kako ste uspjeli doći do generala Rahime i natjerati ga u spot, šta vam je on rekao za pjesmu? 

– Preko prijatelja kojem se zahvaljujem i ovim putem. Kada smo mu pustili stvar jako mu se dopala i bez problema je pristao. Istinski je mangup i van terena.

 

nedim-11

 

Za koga navijate na SP-u, pored nas naravno i da čujemo vaše prognoze?

– Njemačka je uvijek moj izbor, ostatak ekpie gaji još simpatije prema reprezentacijama Italije, Čilea i Brazila.

Da li ćete napraviti neku specijalnu partiju ako prođemo u drugi krug takmičenja ili doguramo negdje baš daleko, pa recimo dernek usred grada gdje svi idemo ludo, idemo jako?

– To bi bilo tako dobro!!!

 

dino-1

 

 

 

velahavle snimanje

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Svi plesni pokreti Christophera Walkena