Otvarenje izložbe COLLEGIUM ARTISTICUM 2017

[ssba]
April 1st, 2017

Tradicionalna selektivna godišnja izložba COLLEGIUM ARTISTICUM predstavlja godišnju produkciju članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH). Izložba posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, u ime datuma kojem je posvećena i u ime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa Collegium artisticum. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine zajednički organizuju izložbu i zajednički stvaraju platformu za prezentaciju djela svojih članova i članica.

 

 

Ova kolektivna izlaganja posvećena Danu grada Sarajeva imaju tradiciju koja traje od 1975. kada je izložbom Collegium artisticum 1975 otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije. Izložba Collegium artisticum, vezana za značajan datum iz historije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao centralna izložba, najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini. Kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka.

 

vizual CA

 

Ovogodišnja aprilska izložba Collegium Artisticuma predstavlja, između ostalog, i fragmentarno stanje umjetnosti u BiH, odnosno međusobnu uslovljenost različitih oblika prezentacije i izražaja. Ako se izložba posmatra kao sinteza konvencionalnih likovnih izraza u dijalogu sa arhitekturom i različitim oblicima primijenjenih umjetnosti, primjetne su velike razlike. One se najprije uočavaju u načinu na koji bosanskohercegovačka umjetnost tretira savremeno, ne u kontekstu umjetničkog izraza, nego u smislu korelacije sa društvom u kojem takva umjetnost nastaje.

 

Učestvuju 82 člana i članice ULUBIH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a. Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) je nosilac organizacije i vizualnog identiteta ovogodišnje izložbe na kojoj učestvuje preko stotinu članova i članica pomenutih udruženja koja djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine.

 

Otvorenje izložbe će biti upriličeno u galeriji Collegium artisticum u srijedu, 5. aprila 2017. godine u 20:00 sati. Na otvorenju izložbe će biti dodijeljene nagrade i Grand Prix za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija koje su udruženja odabrala. Izložba Collegium artisticum 2017 će biti otvorena za posjete do 25. aprila, svaki dan (osim nedjelje) u terminu: pon – pet od 10:00 do 18:00 sati i subotom od 10:00 – 14:00 sati.

 

Realizaciju izložbe su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team