5 ikonskih filmskih haljina

Datum objave
03/09/2018

Često kostim učini film pamtljivim i dijeli ravne časti sa glumcima, pričom, pa i režijom. Magazin Bosonoga predstavlja pet takvih primjera, ovaj put isključivo u formi haljina i ženskog tijela.

 

Audrey Hepburn i njena “mala crna haljina”

Naravno, Doručak kod Tifanija, naravnoTruman Capote, naravno Blake Edwards i naravno Audrey kao Holly Golightly. Haljinu je dizajnirao Givenchy, a ogrlicu Roger Semama, koji je radio za Givenchy. Ovo malo crno “koktelno” čudo važi za najskuplju filmsku haljinu ikada – prodata je, na aukciji, za 467.200 funti, što je oko 538.000 eura.

givenchy-2

 

Čarobnjak iz Oza

Ova ikonična haljinica, koja je iz bezbojnog Kanzasa odvela Doroti putem žutih cigli do Čarobnjaka iz Oza, pa opet natrag u Kanzas, jednako je ikonična kao i male crvene cipelice. Trenutno se nalazi na aukciji i “teška je” čarobnih 180.000 funti, odnosno, 207.000 eura.

cool-wizard-of-oz-pictures-to-color-20-surprising-facts-about-the-movie-trivia

Rita Hayworth i mamina vitka “krivica”

Haljinu je proslavila koliko Rita Hayworth, toliko Gilda, u sceni istoimenog filma u kojoj pjeva pjesmu Put The Blame on Mama. Postala je simbol fatalnosti, sugestivne seksualnosti i inspiracija mnogim zatvorskim bjeguncima (Iskupljenje u Shawshanku). Dizajnirao je Jean-Louis, inspirisan slikom Johna Singera Sargenta Portret Madam X.

782full-gilda-photo

Scarlett O’Hara i njena haljina od zavjese

Nosila je Vivien Leigh, kao Scarlett O’Hara, u Prohujalo sa vihorom, kako bi zavela Rhetta Butlera. Ovo je vjerovatno centralni kostim filma, jer u jednom zažima “prohujalost” južnjačkog kavalirstva i prgavu nepobjedivost njenog duha. Dizajnirao je Walter Plunkett i prodata je na aukciji za 137.000 dolara, tj. 127.500 eura.

prohujalo s vihorom

Merlinkina bijela haljina u Sedam godina vjernosti

Naravno da je naikoničnija haljina ona koju je nosila Marilyn Monroe iznad ventilacionog otvora u Sedam godina vjernosti. Ako kupite ovakvu haljinu i ne izazovete pomamu kakvu je Marilyn izazvala, vjerovatno ne stojite na pravoj vrsti ventilacionog otvora – postoji čitava nauka iza toga, a zove se, vjerovatno, modni ventilacionizam.

sam-shaw-marilyn-monroe-flying-skirt-6

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Look dana: BLANCA PADILLA