5 ikonskih filmskih haljina

Release Date
03/09/2018

Često kostim učini film pamtljivim i dijeli ravne časti sa glumcima, pričom, pa i režijom. Magazin Bosonoga predstavlja pet takvih primjera, ovaj put isključivo u formi haljina i ženskog tijela.

 

Audrey Hepburn i njena “mala crna haljina”

Naravno, Doručak kod Tifanija, naravnoTruman Capote, naravno Blake Edwards i naravno Audrey kao Holly Golightly. Haljinu je dizajnirao Givenchy, a ogrlicu Roger Semama, koji je radio za Givenchy. Ovo malo crno “koktelno” čudo važi za najskuplju filmsku haljinu ikada – prodata je, na aukciji, za 467.200 funti, što je oko 538.000 eura.

givenchy-2

 

Čarobnjak iz Oza

Ova ikonična haljinica, koja je iz bezbojnog Kanzasa odvela Doroti putem žutih cigli do Čarobnjaka iz Oza, pa opet natrag u Kanzas, jednako je ikonična kao i male crvene cipelice. Trenutno se nalazi na aukciji i “teška je” čarobnih 180.000 funti, odnosno, 207.000 eura.

cool-wizard-of-oz-pictures-to-color-20-surprising-facts-about-the-movie-trivia

Rita Hayworth i mamina vitka “krivica”

Haljinu je proslavila koliko Rita Hayworth, toliko Gilda, u sceni istoimenog filma u kojoj pjeva pjesmu Put The Blame on Mama. Postala je simbol fatalnosti, sugestivne seksualnosti i inspiracija mnogim zatvorskim bjeguncima (Iskupljenje u Shawshanku). Dizajnirao je Jean-Louis, inspirisan slikom Johna Singera Sargenta Portret Madam X.

782full-gilda-photo

Scarlett O’Hara i njena haljina od zavjese

Nosila je Vivien Leigh, kao Scarlett O’Hara, u Prohujalo sa vihorom, kako bi zavela Rhetta Butlera. Ovo je vjerovatno centralni kostim filma, jer u jednom zažima “prohujalost” južnjačkog kavalirstva i prgavu nepobjedivost njenog duha. Dizajnirao je Walter Plunkett i prodata je na aukciji za 137.000 dolara, tj. 127.500 eura.

prohujalo s vihorom

Merlinkina bijela haljina u Sedam godina vjernosti

Naravno da je naikoničnija haljina ona koju je nosila Marilyn Monroe iznad ventilacionog otvora u Sedam godina vjernosti. Ako kupite ovakvu haljinu i ne izazovete pomamu kakvu je Marilyn izazvala, vjerovatno ne stojite na pravoj vrsti ventilacionog otvora – postoji čitava nauka iza toga, a zove se, vjerovatno, modni ventilacionizam.

sam-shaw-marilyn-monroe-flying-skirt-6

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogledajte novu kolekciju Marka Fehéra inspirisanu Olimpijskim igrama