Bosnae Team United BJJ: Beauty of Brazilian Jiu Jitsu

Release Date
18/07/2018
fotografije
Vanja Lisac

Brazilska Jiu Jitsa je već odavno prestala da bude samo nacionalni sport Brazila nego je postala planetarno popularna borilačka vještina koja je svoju značajnu primjenu našla i u mješovitim borilačkim vještinama (MMA). U Bosni i Hercegovini BJJ scena još uvijek pravi svoje prve korake, a zanimljiva priča započela je od grupe entuzijasta koja nosi naziv Bosnae Team United na čelu sa Mensurom PašićemAhmedinom Hasankovićem i Emirom Alagićem, a koja nastoji popularizirati ovaj sport i njegovu filozofiju. Bosnae Team United trenutno broji oko pedeset članova u Sarajevu i 20 članova u Tuzli. Međunarodni legitimitet i podršku ovoj priči je dao Sergio Zimmerman Canudo i team Pound for Pound!

bosnae team united (8)

Cilj ovog tima je okupiti što više klubova iz BiH u jedan tim kako bi zajedničkim snagama što bolje promovisali ovu vještinu kako u zemlji tako i inostranstvu. Brazilska Jiu Jitsa je relativno mlada borilačka vještina i kao takva relativno kratko na našoj sportskoj sceni. Imperativ ovog projekta da se Jiu Jitsu scena Bosne i Hercegovine što je moguće više ukrupni za dobrobit svih onih kojima je sport na prvom mjestu! Razgovarali smo sa Emirom Alagićem, trenerom BTU.

Emir Alagić
Emir Alagić

Zašto je BJJ posebna borilačka vještina?

– BJJ je zaista posebna vještina i to borilačka vještina prvo, pa tek onda sport. Zbog samog koncepta, ideje kako bi borba trebala da izgleda preko treninga kao pripreme za borbu, svi koji treniraju BJJ jako brzo nauče efikasne i učinkovite tehnike samoodbrane i dominacije nad potencijalnim protivnikom.

Emir Alagić i Mensur Pašić
Emir Alagić i Mensur Pašić

Kako izgleda BJJ scena u BiH? Gdje smo mi kad se uporedimo sa svjetskom scenom? Kako je izgledala BJJ scena u BiH kad ste Vi počinjali? Šta Brazilskoj Jiu Jitsi najviše nedostaje iz tog vremena?

– BJJ je došao do međunarodnog priznanja u svijetu borilačkih vještina devedesetih godina, kad je majstor Royce Gracie dobio prvi, drugi i četvrti UFC (Ultimate Fighting Championship) koji je u to vrijeme bio eliminacijski turnir borilačkih vještina. BJJ scena u BiH Početak BJJ veže se za Arvina Widdera pionira BJJ u BIH, prvog crnog pojasa u našoj zemlji i jednog od prvih crnih pojaseva u Evropi. Nažalost, iako je BJJ prisutna u BiH već nekih petnaestak godina, ako ne i više, tek se u posljednjih godinu dvije dešava “procvat BJJ” u našoj zemlji. Organizuju se prvi turniri, otvaraju se novi klubovi, vlada veće interesovanje. Momci, djevojke i što je najvažnije “borci” mlađeg uzrasta uključuju se u naš sport. Što se tiče poređenja sa svjetskom scenom nažalost BiH je još uvijek nezapažena na velikim takmičenjima. Iako treba istaknuti da je bilo za naše prilike izvanrednih rezultata od strane nekoliko pojedinaca, na neki veći i masovniji uspjeh morat će se sačekati neka bolja vremena. U međuvremenu ostaje samo jedna stvar, marljivo trenirati!

 

bosnae team united bjj (30)

Recite nam više o BJJ filozofiji! Koja je najvažnija lekcija kojoj vas uči BJJ?

– Ego je naš najveći neprijatelj. Bitno je pobjediti sebe, a to je najteži dio. Čovjek kad savlada svoj ego, kad nauči da nije ni najjači ni najbolji, kada shvati da nije najvažniji na tatamiju, polako počinje da uči i praktikuje i ostale pozitivne osobine: poštovanje, požrtvovanost, odgovornost i brigu za druge, disciplinu. Naravno, ima onih koji ove osobine posjeduju i prije treninga BJJ, takve osobe lakše se integriraju u trenažni proces i brže uče.

Amir Mahmutović, Mensur Pašić i Emir Alagić
Amir Mahmutović, Mensur Pašić i Emir Alagić

Riječ je zapravo o intelektualnoj borilačkoj vještini, često čujemo poređenje sa šahom…

– Da, BJJ često porede sa šahom iz razloga što nije dovoljno samo fizički nadjačati protivnika (nekad nije ni moguće), potrebno je prije svega “nadmudriti” protivnika, dovesti ga u situaciju koja vama odgovara poraziti ga, baš kao u šahu. BJJ je često nazivan i igrom “ljudskog šaha” zbog svoje kompleksnosti, ideologije da manja i fizički slabija osoba uz pomoć ove vještine može da porazi većeg i jačeg napadača, kao i zato što poseduje Brain over Brawn filozofiju.

Mensur Pašić
Mensur Pašić

Na koji način se vrši rangiranje?

– Kriteriji za ocjenjivanje i dobijanje pojaseva varira između škola. Tehnika, vrijeme, lojalnost i takmičarski rezultati su važno za rangiranje.

Šta čini jednog dobrog trenera?

– Pitanje na koje bi se moglo dati mnoštvo odgovora. Prvi i najbitniji je svakako poznavanje same BJJ i sposobnost prenošenja znanja, zatim neko opšte sportsko znanje vezano za sam trenažni proces. Poslije ovih osobina svakako je poželjno da je trener karakterna i karizmatična ličnost, motivator za svoje učenike i učenice.

bosnae team united bjj (29)

Kako izgledaju pripreme pred takmičenje?

– Pripreme za takmičenje su težak i iscrpljujući proces, pored redovnih treninga, barem dva-tri mjeseca prije treba početi intenzivnije trenirati. Jako je teško uskladiti treninge opšte fizičke spreme (snaga, izdržljivost, agilnost) sa treninzima tehnike (BJJ). Samo profesionalni sportaši imaju mogućnost da se potpuno posvete ovom procesu, ostali balansiraju između treninga i svakodnevnih životnih obaveza što često dovodi do stresnih situacija, u ovom procesu najvažnije je izbjeći sportske povrede i po mogućnosti dobro se zabaviti.

Mesud Pašić
Mesud Pašić

Koliko je BJJ popularan među ženama u našoj zemlji?

– Postaje popularan sve više, što nam je izrazito drago, ipak se radi o samoodbrambenoj vještini gdje slabiji uistinu može savladati jačeg ukoliko isti ne praktikuje vještinu. Žene su prirodno fleksibilnije i fizičke manje impozantne od muškaraca, pa im je BJJ nekako baš leži.

Sabina Haračić i Samra Ćatović
Sabina Haračić i Samra Ćatović

Zanimljivo je da u vašem klubu trenira i Omar Bojičić, jedina slijepa osoba na Balkanu koja se bavi ovim sportom. Kako je počelo njegovo interesovanje za BJJ?

– U razgovoru sa Omarovim roditeljima mi je objašnjeno da je Omar izrazio želju da trenira neki borilački sport. Omar je želio ravnopravan status u klubu, bez bilo kakve posebne pažnje ili privilegija. Nakon što sam napravio uvodni razgovor sa Omarovim roditeljima, na prvom smo treningu pred svima Omar i ja naglasili da je to što ne vidi isključivo njegov problem. Ostalo je historija, kao i double leg takedown kojim je Omar na turniru srušio plavog pojasa koje je osvojio turnir u Sarajevu.

Šta je Vaš najveći izazov kad je riječ o Omaru?

– Natjerati ga na predaju.

Šta biste još dodali, a smatrate da bismo trebali znati o ovoj borilačkoj vještini?

Potrebno je naglasiti svima da je BJJ jedan sistem, koji ukoliko se shvati u potpunosti, može u vaš život unijeti puno radosti i dati mu smisao.

Mensur Pašić
Mensur Pašić
Mensur Pašić i Emir Alagić
Mensur Pašić i Emir Alagić

Mensur Pašić / diplomirani trener specijalnih namjena / crni pojas / počeo trenirati prije 14 godina

Sasvim slučajnim spletom okolnosti odlučio sam početi trenirati neki borilački sport. BJJ je prvi (na sreću) koji sam pokušao i nastavio trenirati do danas. Pored svi uobičajenih stvari kojoj me naučila jedna se izdvaja – naučila me da čovjek sam sebi postavlja granice i ne treba dozvoliti drugima da to čine za njega.

Amir Mahmutović i Armin Zilbeari
Amir Mahmutović i Armin Zilbeari
Amir Mahmutović
Amir Mahmutović

Amir Mahmutović / zaposlen u Javnoj upravi, Zavod za zapošljavanje / smeđi pojas / trenira 12 godina

Baviti se sportom je oduvijek bilo nešto neprocjenjivo. Posvetiti se sebi, svom tijelu i očuvanju svog mentalnog i fizičkog zdravlja je nešto što je jako bitno u životu. Odabir i očekivanja su lične stvari. Moj izbor je BJJ kojom se bavim od 2006. godine. Uvijek sam volio borilačke sportove, a BJJ je za mene bila nešto sasvim novo i interesantno. Širina same vještine me je tjerala da budem redovan na treninzima, pa čak i da se dodatno edukujem, što i danas radim. Ako tome dodam svoje prijatelje koje sam stekao baveći se brazilskom jiu jitsom, mogu sa sigurnošću reći da sam sretan. Veliki sportski pozdrav. Osss!

Mahir Zuka
Mahir Zuka
Mahir Zuka
Mahir Zuka

Mahir Zuka / magistar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu / plavi pojas / počeo trenirati prije tri godine

Svoju životnu filozofiju bih najbolje mogao definisati kao želju da konstantno napredujem u tri životne oblasti, a to su duhovni, intelektualni i fizički napredak. Smatram da osoba može ostvariti svoj potpuni potencijal jedino ukoliko njeguje sva tri navedena aspekta. Duhovni aspekt u životu nastojim razvijati kroz vjeru, koja je oduvijek bila sastavni dio mog života, dok intelektualnom aspektu pažnju posvećujem kroz obrazovanje, istraživanje i čitanje. Kada je rijječ o fizičkom razvoju, vodim se popularnim Sokratovim citatom u kojem je rekao: ‘Niko nema pravo da bude amater kada je fizička snaga u pitanju. Sramota je ostariti, a nikada ne spoznati jačinu i ljepotu za koju je tijelo sposobno.’ Trenirajući BJJ evo već nepune tri godine spoznao sam da se radi o vještini koja od mene zahtijeva istovremeno upotrebu sva tri navedena aspekta. Izazov koji postavlja pred moj um, duh i tijelo nisam pronašao niti u jednoj drugoj vještini ili sportu. BJJ je dodatno obogatio i moje dvije velike strasti, putovanje i sticanje novih poznanstava. Kimono je postao moj vjerni saputnik na putovanjima, a postojanje BJJ kluba jedan od ključnih parametara za donošenje odluke da li ću posjetiti neko mjesto. Takmičenja su postala neizostavni dio mog jiu jitsu putovanja, a rječica „Oss” je zamijenila većinu riječi u mom vokabularu. Oss!

Jasmin Kešmer
Jasmin Kešmer
Jasmin Kešmer i Mahir Zuka
Jasmin Kešmer i Mahir Zuka

Jasmin Kešmer / radi u MUP-u Kantona Sarajevo u Odjeljenju za krim. tehniku i forenziku / plavi pojas / počeo trenirati prije pet godina

Aktivno se bavim Brazilkom Jiu Jitsom, učesnik sam mnogih regionalnih turnira, ove godine nastupao na najelitnijem takmičenju u BJJ-u na europskom prvenstvu u Lisabonu gdje sam nažalost eliminisan u drugom krugu od poljskog predstavnika. 

Jamin Mušić
Jamin Mušić
Jasmin Mušić i Armin Zilbeari
Jasmin Mušić i Armin Zilbeari

Jasmin Mušić / analitičar u banci / bijeli pojas, četiri strajpa / počeo trenirati prije tri godine

Počeo trenirati 1.11.2015. Inače analitičar u banci. Koliko god bio jak uvijek postoji Končo (Mahir Zuka o.pa) da te razuvjeri. Za mene BJJ predstavlja dio dana u kojem ne postoji niti jedan problem kao ni briga u životu. 

Adnan Pervan
Adnan Pervan
Adnan Pervan i Mesud Pašić
Adnan Pervan i Mesud Pašić

Adnan Pervan / bivši pripadnik Legije stranaca / bijeli pojas, dva strajpa / trenira godinu i pol

Vjerujem da je BJJ mnogo više od borilačke veštine ili samoodbrane. BJJ vam pomaže da izgradite samopouzdanje, razvijete pozitivan stav i učite lekcije koje se primjenjuju u svakom aspektu vašeg života. Ne samo kao sistem borenja, već i kao način života BJJ ne prestaje da se adaptira i napreduje otvarajući vam stalno nove horizonte. Ovaj sport zahtjeva da radite kao tim, i naučit ćete kako da to cijenite. Vaš tim postat će vaša druga porodica i uvijek će biti tu da vas podrži i pomogne! Generalno kroz BJJ zajednicu upoznat ćete veliki broj ljudi i steći veliki broj prijatelja.

Armin Zilbeari i Jasmin Mušić
Armin Zilbeari i Jasmin Mušić
Armin Zilbeari i Jasmin Mušić
Armin Zilbeari i Jasmin Mušić

Armin Zilbeari / zaposlen u brokerskoj kompaniji / bijeli pojas, jedan stripe / bavi se MMA-om i grapplingom od 2012. sa jednom godinom pauze

Uz BJJ sam mnogo naučio o poštovanju drugih, te da je to sport koji stvara nova prijateljstva i zdravu konkurenciju među trening kolegama i kolegicama. Smatram isto da BJJ definitivno zaslužuje svoje ime na Olimpijskim igrama.

Samra Ćatović i Sabina Haračić
Samra Ćatović i Sabina Haračić
Samra Ćatović i Sabina Haračić
Samra Ćatović i Sabina Haračić

Samra Ćatović / zaposlena u Sarajevo osiguranju / bijeli pojas, jedan stripe / trenira 2 godine

Volim borilačke sportove generalno, a posebnu ljubav sam razvila prema Brazilskoj Jiu Jitsu. Treniram dvije godine u PFP teamu, bjelii sam pojas, jedan strajp. BJJ je idealna za žene, jer naučiš između ostalog i načine samoodbrane, ojačaš, drži tjelo u formi. Volim ekipu s kojom treniram i smatram da je to jedan od bolje utrošenog vremena u mome danu.

Omar Bojčić i Mahir Trumić
Omar Bojčić i Mahir Trumić
Omar Bojčić i Mahir Trumić
Omar Bojčić i Mahir Trumić

Omar Bojčić / đak Srednje škole za slijepa i slabovidna lica / bijeli pojas, jedna stripe / trenira oko 2 godine

Za mene je BJJ nešto što me nadopunjuje čini od mene bolju osobu u svakom smislu. Naučila me je da nikada ne treba suditi o nekome po njegovom izgledu. Većina vaših granica je postavljena od strane vašeg uma. Svako treba ostaviti svoj ego na ulasku u salu. Kada sam se odlučio trenirati BJJ, shvatio sam da trebam zaboraviti na svoj ponos i biti otvorenog uma kako bi što više naučio.

Mahir Trumić
Mahir Trumić

Mahir Trumić / student / bijeli pojas, dva strajpa / trenira godinu i pol

Prvenstveno sam počeo baviti sa Brazilskom Jiu Jitsom jer sam želio probati neku novu vještinu i onda sam shvatio da je to pravi sport za mene, jednostavno sam se pronašao u njoj i vremenom je postala dio moga svakodnevnog života.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.