Brian Eno: Srijeda u Historijskom muzeju sa Enisom Čišićem

Ako još uvijek niste posjetili Historijski muzej BiH i prateće programe inicirane izložbom Briana Enoa 77 Million Paintings  u srijedu 18. jula strip crtač Enis Čišić govorit će o kreativnim procesima te značaju vizuelne memorije, a posjetioci i posjetiteljice predavanja imat će priliku upoznati se sa pojmovima i procesima poput “moodboarda” i “brainstorminga”.

55 Million Crystals by Brian Eno
55 Million Crystals by Brian Eno

Čišić je bosanskohercegovački ilustrator i strip crtač koji sarađuje sa najznačajnijom američkom izdavačkom kućom Marvel Comics, za koju je imao priliku crtati likove poput IronMana, Spidermana, Captaina Americe, Hulka, te Nick Furija za stripove koji su objavljeni na brojnim jezicima. Enis je prepoznatljiv i po strip adaptaciji priče Karima Zaimovića prema scenariju Aleksandra Brezara Tajna Nikole Tesle. 

Osim što predaje crtanje i animaciju na fakultetu, njegovi stripovi i ilustracije objavljivani su u regiji i svijetu, autor je izložbe crteža filmskih kadrova Frames koji su izlagani u različitim umjetničkim galerijama, ima dugogodišnje iskustvo kao motion graphic animator i umjetnik je o čijim radovima ćemo tek čuti.

Enis Čišić o svom predavanju kaže da će se fokusirati na bitnost vizuelne načitanosti kao jednog od faktora koji pomažu u razvoju svakog umjetnika te njegovog načina izražavanja, kao i važnosti mapiranja izvora inspiracija kroz svoja lična iskustva i kako vizuelna memorija pomaže u kreativnim procesima.

enis čišić frames

Predavanje će biti održano u srijedu u 17.00 u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Ulaz na predavanje je besplatan, a u periodu od 17.00 do 20.00 u Muzeju se također besplatno može pogledati i multimedijalna instalcija 77 Million Paintings britanskog producenta i vizuelnog umjetnika Briana Enoa, kao i druge izložbe koje su trenutno u Muzeju.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard by Marriott.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
MaRihanna: Rihanna lansira svoj brend marihuane?