Bundeva, tikva, buča: Kraljica jesenjeg jelovnika

Release Date
22/10/2023

Tikva je nepresušan je izvor inspiracije za gurmane. Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu, kuhanu, zgnječenu u pire ili u slasnim varivima, s njom ne možete pogriješiti. Od ovog zdravog povrća možete da skuhate, umijesite ili ipečete veliki broj slasnih i mirisnih jela. Izdvojili smo nekoliko recepata koji će vas oduševiti ukusom i mirisom.

Supa od tikve

 Sastojci_400 g na kockice narezane tikve, 1 krompir, 1 glavica luka, voda, sol, biber, malo mlijeka.

Priprema_Luk dinstati nekoliko minuta na maslinovom ulju i na to dodati komadiće tikve i krompira. Kuhati dok ne omekša, posoliti, dodati malo mlijeka po želji, a potom ispasirati štapnim mikserom. Služiti posuto s nekoliko kapi bučinog ulja i pečenih, oljuštenih sjemenki tikve.

 

 

Lazanje sa tikovom

Sastojci_pakovanje gotovih lazanja, manja tikva, paradajz, glavica crnog luka, 200 g kačkavalja, 2–3 čehne bijelog luka, 2 dl mlijeka, 2 kašike ulja, kašika putera, kašika brašna, pola kocke za supu, malo muškatnog oraha, so, biber

Priprema_Crni i bijeli luk, paradajz i tikvu isijecite na što sitnije kocke. Na zagrijanom ulju propržite usitnjene sastojke, pa nalijte polovinom bujona od kocke za supu i dinstajte na tihoj vatri. Pred kraj dinstanja masu posolite i pobiberite. Za bešamel sos zagrijte puter, umišajte brašno, malo ga propržite, pa prelijte mlijkom neprestano mješajući da se ne bi stvorile grudvice. Kuhajte 10 minuta, pa posolite i pobiberite po ukusu. Podmažite pleh uljem i naizmenično redajte lazanje, bešamel sos i pripremljeno povrće. Završite lazanjama, prelijte ostatkom supe i bešamel sosa, te obilno pospite narendanim kačkavaljem. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.

 

Gulaš od tikve

 Sastojci_800 g tikve, 2 glavice crnog luka, čehna bijelog luka, svježa crvena paprika, kašika pirea od paradajza, 2 kašike mljevene paprike, 2 lista lorbera, 2 kašike ulja, kašika majčine dušice, 5 dl crnog vina, na vrh noža mljevenog kima, so, biber

Priprema_Tikvu isijecite na kockice. Sitno isjeckajte crni luk, a bijeli izgnječite. Papriku također sitno isjeckajte. Na zagrijanom ulju propržite crni luk, umiješajte pire od paradajza, zatim mljevenu crvenu papriku, so i biber, pa zalijte vinom. Dodajte i sve preostale sastojke, osim kockica tikve. Supu kuhajte dok ne dostigne gustinu gulaša, a potom umiješajte i kockice tikve. Kuhajte dok tikav ne omekša i gulaš servirajte uz prepečen crni hljeb.

 

Tjestenina sa tikvom i parmezanom

Sastojci_450 grama makarona ili špageta, mala glavica crnog luka, bijeli luk, kašika putera, malo soli, origano, kašika brašna, šolja pasirane tikve, šolja mlijeka i pola šolje rendanog parmezana.

Priprema_Zagrijte rernu između 215 i 220 stepeni. U veliku šerpu sipajte vodu i pustite da proključa, pa ubacite makarone da se skuhaju. Isjeckajte bijli i crni luk. U maloj posudici otopite puter na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte luk i ostavite na ringli oko 5 minuta, izvadite kad luk počne da tamni. Dodajte so, origano i brašno, pa promiješajte da se sjedini, a zatim dodajte tikvu. Kada se kašica sjedinila sa ostatkom smjese, umiješajte i mlijeko, pa sklonite sa ringle. Kuhanu tjesteninu isperite, a zatim sipajte u veliku posudu za pečenje. Prelijte makarone smjesom od bundeve i miješajte tako da sva pasta bude utopljena u smjesu. Pospite pastu rendanim parmezanom i zapecite u rerni oko 10 minuta, odnosno dok se sir ne istopi. Po želji, umesto origana možete dodati bilo koji italijanski začin.

 

Kolač od tikve

Sastojci_200ml jogurta, 200g šećera, 250g mekog brašna, 2 jaja, kesica praška za pecivo, 150ml ulja, 600g rendane tikve, preliv od karamele

Priprema_Tikvu narendati. Ako koristite tikvu iz zamrzivača, ostavite je da se ocijedi dobro. Tikvu dinstati u tiganju sa tri kašike šećera dok ne ispari suvišna tečnost. Jaja umutiti mikserom sa šećerom. Dodati jogurt, ulje i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Lagano umutiti. Manju zdjelu za pečenje premazati uljem i posuti brašnom. Umućenu masu podijeliti na dva dijela. Prvi dio sipati u zdjelu i staviti da se zapeče u rerni zagrijanoj na 200C nekih desetak minuta. Izvaditi iz rerne pa rasporediti izdinstane tikvice preko zapečenog tijesta. Preko staviti drugi dio umućenog tijesta i vratiti u rernu da se dopeče. Peći još nekih 25 minuta. Kolač ostaviti da se ohladi, isijecite i prelijte karamelom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.