Upriličena izložba ilustracija i video animacija umjetnice Aleksandre Nine Knežević

Release Date
15/01/2021
fotografije
FBL

U Figurama je 15. januara 2021. upriličena ‘Nevidljiva izložba’ ilustracija i video animacija umjetnice Aleksandre Nine Knežević.

 

 

Prvi dio ilustracija se odnosi na Sarajevo i ilustracije koje je radila za knjigu Sarajevo između legende i historije, koja je također predstavljena na izložbi, a ilustracije Nevidljivi gradovi su rađeni za istoimenu knjigu Itala Calvina, u knjizi se govori o 55 gradova, koji nose ženska imena i na ilustracijama se vide ženske siluete.

 

 

Maja Ljubović je u sklopu izložbe predstavila knjigu Sarajevo između legende i historije. Tekstove za knjigu radio je njen otac, Amir Ljubović, a koji su proizašli iz njegovog dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada na Orijentalnom institutu na Filozofskom fakultetu u sarajevu koji se bavio porijeklom toponima i legendama koje su se vezale za različite lokacije u i oko Sarajeva. On nije imao pretenzije da te tekstove objavi, a pisao ih je za društvene mreže i njegove prijatelje. Kako je vrijeme odmicalo, ipak je došao na neku ideju da bi jednog dana možda i mogli objaviti knjigu, međutim, preminuo je pred kraj 2019. godine. Njegova supruga i djeca su se dogovorili da te tekstove objedine, prirede i objave ih.

– Nina je dala svoj nemjerljivi doprinos prekrasnim ilustracijama, koje su knjigu dodatno uljepšale. Knjiga će se naći u prodaji sljedeće sedmice, istaknula je Maja Ljubović, tokom prezentacije knjige.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lSa_WThnAP4&feature

U sklopu izložbe smo imali priliku vidjeti i dvije video animacije. Riječ je o video spotu za pjesmu Zemlja diše, Jasmine Todorović, a druga je Ninina video animacija za projekt Maternji jezik, za koji je muziku i tekst napisao Ahmed Burić / Prostor i(n) Jaz (z).

 

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn. Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH. Ninine radove pogledajte na platformi Behance.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.