Upriličena izložba ilustracija i video animacija umjetnice Aleksandre Nine Knežević

Datum objave
15/01/2021
fotografije
FBL

U Figurama je 15. januara 2021. upriličena ‘Nevidljiva izložba’ ilustracija i video animacija umjetnice Aleksandre Nine Knežević.

 

 

Prvi dio ilustracija se odnosi na Sarajevo i ilustracije koje je radila za knjigu Sarajevo između legende i historije, koja je također predstavljena na izložbi, a ilustracije Nevidljivi gradovi su rađeni za istoimenu knjigu Itala Calvina, u knjizi se govori o 55 gradova, koji nose ženska imena i na ilustracijama se vide ženske siluete.

 

 

Maja Ljubović je u sklopu izložbe predstavila knjigu Sarajevo između legende i historije. Tekstove za knjigu radio je njen otac, Amir Ljubović, a koji su proizašli iz njegovog dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada na Orijentalnom institutu na Filozofskom fakultetu u sarajevu koji se bavio porijeklom toponima i legendama koje su se vezale za različite lokacije u i oko Sarajeva. On nije imao pretenzije da te tekstove objavi, a pisao ih je za društvene mreže i njegove prijatelje. Kako je vrijeme odmicalo, ipak je došao na neku ideju da bi jednog dana možda i mogli objaviti knjigu, međutim, preminuo je pred kraj 2019. godine. Njegova supruga i djeca su se dogovorili da te tekstove objedine, prirede i objave ih.

– Nina je dala svoj nemjerljivi doprinos prekrasnim ilustracijama, koje su knjigu dodatno uljepšale. Knjiga će se naći u prodaji sljedeće sedmice, istaknula je Maja Ljubović, tokom prezentacije knjige.

 

U sklopu izložbe smo imali priliku vidjeti i dvije video animacije. Riječ je o video spotu za pjesmu Zemlja diše, Jasmine Todorović, a druga je Ninina video animacija za projekt Maternji jezik, za koji je muziku i tekst napisao Ahmed Burić / Prostor i(n) Jaz (z).

 

Aleksandra Nina Knežević je višestruko nagrađivana umjetnica, grafička dizajnerica i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Crnoj Gori, na Odsjeku za grafički dizajn. Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, a njeni radovi objavljivani su u mnogim časopisima za umjetnost i dizajn. Godine 2010. je uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora/ica (Lürzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). Od 2006. do 2010. godine bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance dizajnerica, te se bavi dizajnom i ilustracijom naslovnica za knjige brojnih izdavačkih kuća iz BiH. Ninine radove pogledajte na platformi Behance.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Rijeka dobila tri nova ‘ženska’ semafora