foto_Besima Svraka / decembar 2022

Neobičan hemijski spoj pronađen u Rembrandtovom remek-djelu NOĆNA STRAŽA

Datum objave
26/01/2023
fotografija
Besima Svraka

Naslikana 1642. godine, Noćna straža je vjerovatno najpoznatija Rembrandtova slika. Smatra se remek-djelom holandskog zlatnog doba. Izložena je u Rijksmuseumu u Amsterdamu, a podvrgnuta je temeljitom istraživanju u sklopu  sklopu projekta Operacije Noćna straža od 2019. Riječ je o najvećem istraživačkom i konzervatorskom projekta ikada poduzetog za neko Rembrandtovo djelo. Međunarodni istraživački tim udružio je snage da prouče kako materijali za slikanje reagiraju hemijski i s vremenom. Dio istraživačkog tima bila je i Ida Fazlić, doktorandica na Univerzitetu u Amsterdamu. Ida je koautorica naučnog rada na tu temu, a koji je objavljen u časopisu Angewandte Chemie – International edition.

Naučnici su kombinovali metode snimanja višestrukih razmjera kako bi hemijski proučavali materijale koje je Rembrandt koristio dok je slikao Noćnu stražu. Instrument za rendgensko skeniranje razvijen na Univerzitetu u Antverpenu primijenjen je direktno na sliku. Sitne fragmennte uzete sa slike proučavali su sinhrotronskim mikro-rendgenskim sondama, na Evropskom sinhrotronu u Francuskoj (ESRF) i PETRA-III u Njemačkoj.

Brojne analite su, neočekivano, otkrile prisustvo organo-metalnog spoja – olovnog formata, koji nikada prije ovog projekta nije pronađenog u historijskim uljanim slikama. Njihova detekcija u Noćnoj straži otvorila je niz istraživačkih pitanja.

Na slikama su olovni formati su pronađeni samo jednom 2020. godine. I sad iznenađenje: ne samo da smo otkrili formate olova, već ih identificiramo i u djelovima slike gdje nema olovnog pigmenta, bijelog, žutog. Mislimo da vjerovatno brzo nestaju, zato do sada nisu bili otkriveni na starim majstorskim slikama, u saopštenju za medije je objasnio Victor Gonzalez, istraživač iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) i prvi autor rada.

Autori i autorice studije smatraju da je odgovor na to pitanje ključan za razumijevanje Rembrandta kao slikara.

U Operaciji Noćna straža smo se fokusirali na Rembrandtovu slikarsku tehniku, stanje slike i kako je možemo najbolje sačuvati za buduće generacije. Formati olova nam daju vrijedne nove naznake o mogućoj upotrebi uljane boje na bazi olova od strane Rembrandta i potencijalnom utjecaju lakova na bazi ulja iz prošlih konzervatorskih tretmana, te kompleksnoj hemiji histroijskih uljanih slika, dodaje Katrien Keune, šefica odjela nauke u Rijksmuseumu i profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu.

Hipoteza o tome da je Rembrandt koristio dugo kuhano ulje s olovom je moguća. Međutim, i teza o naknadnoj upotrebi laka s kuhanim uljem u toku restauracije nekoliko stotina godina nakon nastanka djela još uvijek nije odbačena i planirano je više istraživanja u ovom smjeru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na Sea Dance stižu supermoćno ozvučenje Anya i najjače festivalsko VR iskustvo na svijetu!