Spoj hip-hopa i sevdalinke: Helem Nejse i Amira Medunjanin predstavili pjesmu RUŽA

Release Date
26/01/2023

Novi iskorak u muzičkoj karijeri kolektiva Helem Nejse sa singom Ruža na kojem gostuje Amira Medunjanin. Duet hip-hopera sa umjetnicom koju je The Guardian okarakterisao kao balkansku Billie Holiday na prvu bi se mogao učiniti neobičnim, ali pjesma Ruža već nakon prvog slušanja, sublimira prošlost i sadašnjost grupe, i nudi potpuno novo Helem Nejse iskustvo.

Saradnja sa Amirom proizašla je iz naše želje da sa njom, umjetnicom svjetskog glasa, podijelimo pjesmu. Naš član Stihomir Klepić je napisao tekst, te smo posredstvom Dine Šarana (Letu štuke) uspjeli ostvariti kontakt. Zaljubili smo se u ono što smo zajedno stvorili već na prvo slušanje demo verzije, govore članovi Helem Nejse.

Ni Amira Medunjanin nije krila svoje zadovoljstvo Ružom, fascinirana stihovima koji su napisani za nju.

Helem Nejse su napisali odličnu pjesmu, nadam da će doći do srca mnogih ljudi. Sjajna su ekipa mladih ljudi sa kojima sam se brzo našla na istoj talasnoj dužini, rekla je Medunjanin.

 

Video spot za Ružu potpisuje Admir Švrakić, stalni saradnik Helem Nejse. Od samog početka njihove saradnje, Švrakić shvata važnost filmskog jezika u vizuelnoj prezentaciji pjesama sarajevske grupe. Tako se i kroz minute videa Ruže za pažnju gledatelja bore strah, prkos, ali i nada.
– Spot je zapravo distopijski sudar realizma i fantazije, usmjeren na prikaz ljudskih strahova i slabosti, kao rezultat promišljanja o socijalnim i društvenim okolnostima kojih smo taoci, rekao je Švrakić.
Ruža je snimana u Helem Nejse studiju pod producentskom palicom Toshija Domaćina. Ova pjesma je prvi singl sa novog, četvrtog albuma grupe Ozbiljna zaebancija koji će biti objavljen na proljeće 2023. godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.