Prva žena iz BiH na Ultra Trailu du Mont Blanc

Ultramaratonka, urednica bloga Trčim jer štrčim i direktorica trke Jahorina Ultra Trail, Sanja Kavaz, u subotu, 2.9.2017, uspješno je završila trku CCC dugu 100 km s 6100 m uspona koja je održana u okviru prestižnog takmičenja Ultra Trail du Mont Blanc. Riječ je o najvećem događaju ove vrste na kom se takmičilo 8200 trail trkača iz cijelog svijeta i ujedno najtežoj i najljepšoj trci jer se odvija na stazama planinskog masiva Alpa. Prva je žena iz Bosne i Hercegovine koja se upisala na listu finišerki UTMB-a, a za naš portal je prenijela impresije i svoja zapažanja.

 

foto_Dinko Bažulić
foto_Dinko Bažulić

 

Ultra Trail du Mont Blanc je najveće takmičenje u ultra trailu tokom godine. U Chamonix, koji je centralno mjesto višednevnog događaja, se posljednje sedmice avgusta, sjati svjetska elita trail trčanja kako bi učestvovali na jednoj od ukupno 5 trka: OCC (57 km), CCC (101 km), TDS (120 km), UTMB (171 km) i PTL (300 km).

 

S obzirom da se trke odvijaju na Mont Blancu, osim navedenih distanci, potrebno je savladati i uspon koji nije zanemarljiv pa se tako na trci na 171 km (100 milja) kumulativno skupi 10.000 m visinske razlike. Radi poređenja, od Kozje ćuprije do vrha Trebevića je 1000 m visinske razlike što znači da je savladati uspon na mojoj trci jednako kao popeti se 6 puta iz Sarajeva do vrha Sofe i preći 100 km u jednom danu, kaže Sanja Kavaz.

 

foto_Dinko Bažulić
foto_Dinko Bažulić

 

Međutim, nisu ovo jedini parametri koji ovu trku čine teškom. Trasa prolazi kroz Francusku, Italiju i Švajcarsku i u više navrata se penje na 2600 metara nadmorske visine gdje vremenski uslovi i pojave poput udara jakih vjetrova, magle, snijega i kiše dodatno otežavaju kretanje.

 

Zbog svega navedenog, procenat učesnika koji u vemenskom limitu ne uspiju završiti trku je izuzetno visok. Od ukupnog broja trkača koji su startovali, preko 24% njih nije završilo trku jer su odustali ili ih je organizator zaustavio procjenivši da neće uspjeti stići do cilja u vremenskom limitu. To znači da svaki četvrti učesnik nije završio trku dok je na 100 milja taj procenat čak 33,5%, istakla je Sanja.

 

 

 

Učešće na UTMB-u

 

Da biste učestvovali na UTMB-u, potrebni su vam kvalifikacijski bodovi koji su za svaku trku različiti. Ja sam svoje bodove skupila na trail ultramaratonima koje sam trčala protekle dvije godine, i to: 100 milja u Istri, 110 km na Cappadocia Ultra Trailu i 65 km na Dalmacija Ultra Trailu. Dakle, na UTMB ne možete zalutati kao amater. Iza svakog učesnika je više trka na preko 100 km ali ipak, broj onih koji ne stignu do cilja pokazuje koliko su UTMB trke teške.

 

Rezultati koje su ostvarili pobjednici na ovogodišnjem izdanju otkrivaju jednu drugu dimenziju ovog sporta. Pobjednik na 100 milja, francuski trkač Fransoa D’haene je trku završio za nevjerovatnih 19:01:54. Kod dama, najbrža je bila Španjolka Núria Picas koja je do cilja stigla za 25:46:43. S obzirom na gore opisane uslove u kojima se trka odvijala, ovi ljudi se mogu ubrojati među najbolje i najizdržljivije sportisti današnjice. Osim izvanredne fizičke, njih karakteriše i mentalna snaga ali je takođe jako važna i strategija koju će primjeniti tokom trke, priča nam Sanja.

 

foto_Sanja Kavaz
foto_Sanja Kavaz

 

 

UTMB kao turističko-sportski projekt

 

Ovogodišnje, petnaesto izdanje UTMB-a je po kvalitetu, organizaciji i konkurenciji nadmašilo sva prethodna. Staze trka su navigirane kroz 3 države i više lokalnih zajednica koje predano rade da kroz projekat UTMB brendiraju sebe kao domaćina ili suorganizatora velikog spektakla kakav UTMB jeste. Chamonix, kao domaćin cijele manifestacije, ima 9000 stanovnika a tokom trke se u njega privremeno useli još 20.000 trkača s pratnjom koji osim u trci uživaju u svim ostalim turističkim sadržajima koje grad nudi što generiše velika sredstva.

 

Trail trčanje je sport u ekspanziji i privlači sve veći broj rekreativaca zaljubljenika u prirodne ljepote tako da i mi ovdje pratimo taj trend promovišući ga i organizujući Jahorina Ultra Trail. Naša trka je takođe verifikovana i nosi kvalifikacijske bodove za UTMB što je velika pogodnost za domaće trkače jer ne moraju ići daleko i plaćati skupe kotizacije za učešće. Kao sadržaj tokom ljeta, odlična je prilika da se na planinu ali i u Sarajevo dovedu trkači iz cijelog svijeta jer je zainteresovanost turista za našu zemlju, a samim tim i onih koji vole aktivan odmor, sve veća.

 

foto_Dinko Bažulić
foto_Dinko Bažulić

 

 

– Volim reći da je iskustvo trčanja u prirodi katarzično a posebno kada se uspijete izboriti s preprekama zahtjevne staze ili nimalo ugodnim vremenskim uslova. Tokom cijele godine radim na promociji trail trčanja i vidljivi su pomaci u razvoju ovog sporta i u našoj zemlji. Iskoristiću i ovu priliku da ohrabrim sve koji se bave sportom i vole rekreaciju na otvorenom da se oprobaju i u trail trčanju a one koji već imaju iskustva da svakako planiraju učešće na trkama na kojima mogu skupiti kvalifikacijske bodove za Ultra Trail du Mont Blanc. Nakon trke u Francuskoj, slijedi odlazak u Tursku u oktobru, na Cappadocia Ultra Trail na koji vodimo trkače iz Regiona gdje ćemo ujedno promovisati i Jahorina Ultra Trail, zaključila je.

 

foto_Sanja Kavaz
foto_Sanja Kavaz
foto_Sanja Kavaz
foto_Sanja Kavaz
foto_Sanja Kavaz
foto_Sanja Kavaz
foto_Dinko Bažulić
foto_Dinko Bažulić

 

fotografije_Sanja Kavaz i Dinko Bažulić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.