25. Hrvatski festival jednominutnih filmova: Kratki film FUGA Zorana Ćatića osvojio dvije nagrade

Na Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova posjetioci su imali priliku pogledati 60 priča s raznih strana svijeta. Jubilarni 25. Festival održan je 8. septembra u večernjim satima u Požegi. U takmičarskom dijelu festivala Zlatnu plaketu osvojio je film A little beetle autorice Elene Sebiskveradze. Srebrna plaketa je pripala autoru Zoranu Ćatiću iz Bosne i Hercegovine za film Fuga koji je pobrao simpatije gledaoca, te je film osvojio i Nagradu publike. Prvi put se desilo da su na ovom festivalu pripala dva priznanja istom autoru. Brončana plaketa dodijeljena je filmu One day at the time autora Brune Mancinelle iz Brazila. Novčana nagrada od hiljadu eura pripala je španskom autoru Polu Mallafre za film Out of sight, a nagrada UNICA-e filmu Lee on 21-st Century autora Sajedur Rahmana iz Bangladeša.

 

fuga 1

 

Meni ne znače puno nagrade, jer ja zapravo najviše uživam u samom procesu kreiranja filmova. Uvijek mi je draže primiti nagradu od publike nego od žirija. Žiri ima svoje načine promišljanja, pa se nagrada može dobiti na ovaj ili na onaj način, ponekad može imati politički ili kulturni kontekst. Film se zove Fuga, što na latinskom znači bjekstvo, nestajanje, također, fuga je jedan od najtežih oblika šizofrenije, ali ste isto tako čuli i za slavne Bachove fuge. Ovaj film je neka moja fuga o životu koji sam ja živio, koji sad živim i za kojim nisam više siguran šta je stvarnost, a šta san. Kad pogledate film bit će vam jasno o čemu govorim, rekao nam je autor filma Zoran Ćatić.

 

Nakon festivala u Požegi film se neće prikazivati na drugim festivalima, jer je planirano da se od ovog materijala kreira malo duži kraći film, u planu je produženje od desetak minuta.

 

foto_pozeskidnevnik.hr

tekst_ Ajla Šarić, Lejla Eminović, Amar Turajlić, Adelisa Subašić, Sara Elezović, Harun Pirić,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Prošetali smo ulicama street art i graffiti umjetnika u Lisabonu