Fashion.Beauty.Love na druženju sa glumcima iz ŽIVOTINJSKE FARME

Sonja Goronja, Ermin Bravo, Snežana Bogičević

 

Nakon 1984. (februar 2012.) na sceni Sarajevskog ratnog teatra postavlja se još jedno Orwellovo djelo, ovog puta radi se o predstavi Životinjska farma sa kojom Sarajevski ratni teatar započinje ovu godinu.

 

 

Vrlo je jednostavno prepoznati odraze ovog djela u našem vremenu u kome se i pojam demokracije i ideja slobode zloupotrebljava sa ciljem manipuliranja, uzurpiranja i nasilja nad čovjekom i njegovim idealima, dok pred svakim sistemom stoji opasnost degeneriranja u neku specifičnu, ali totalitarnu formu. Sve je danas prisutno: klasični totalitarni sistemi, plutokratija, patokratija, tržišni neoliberalni fundamentalizam, terorizam, pervertirana demokracija koja se protiv terorizma bori terorom, a za slobodu ukidanjem sloboda.

 

Benjamin Bajramović
Benjamin Bajramović

 

Režiju za ovu predstavu potpisuje jedan od naših najvećih teatarskih reditelja Dino Mustafić koji ujedno prvi put režira u Sarajevskom ratnom teatru. Glumačku ekipu čini 14 izvrsnih glumaca, a umjetnički tim okuplja još veću ekipu sastavljenu ne samo od bh. umjetnika već i naših prijatelja iz Hrvatske i Srbije. U predstavi igraju: Ejla Bavčić Tarakčija, Snežana Bogićević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Sead Pandur, Enes Salković, Igor Skvarica.

 

 

Dramaturgiju potpisuju Željka Udovičić Pleština i Dubravka Zrnčić – Kulenović. Scenograf je Vedran Hrustanović, a kostimografkinja Lejla Hodžić. Scenski pokret potpisuje Damir Klemenić. Autor muzike je Vladimir Pejković, a tekstove za songove napisala je Milena Bogavac.

 

Adnan Goro, Maja Salkić, Sead Pandru, Amila Terzimehić
Adnan Goro, Maja Salkić, Sead Pandru, Amila Terzimehić

 

 

Ono po čemu je ova predstava posebno zanimljiva jeste da nema klasične glumačke podjele. Na sceni je 14 glumaca, jedan od njih je George Orwell, a ostale uloge dodjeljujete publika i to je, kako je provjerio reditelj Mustafić, prvi put u svijetu da se na taj način igra ta predstava. Likovi Životinjske farme su podjeljeni u četiri osnovne skupine: 4 svinje (Major, Napoleon, Snowball i Squeler), 4 kopitara (konja Boxera, kobile Clover i Mollie i magarca Benjamina), te 4 manje životinje (koza Muriel, ovca Dolly, kokoš Kolinda i pas Pincher) i jednog čovjeka (gospodin Jones, Farmer i Reporter).

 

Zivotinjska farma_FBL (3)
Ejla Bavčić, Igor Skvarica, Mirela Lambić

 

 

Družili smo se sa divnom glumačkom ekipom u studiju fotografkinje Vanje Lisac. Za šminku je bila zadužena sjajna Maja Koristović-Talović, video Edvin Kalić, a oko produkcije pomogla je i Hana Karadža, članica SARTR-a.

 

Adi Hristanović, Ana Mia Miličević, Enes Salković
Adi Hristanović, Ana Mia Miličević, Enes Salković

Glumci i glumice su podijelili s nama svoja iskustva o pripremama i radu na predstavi Životinjska farma, o saradnji sa sjajnim Dinom Mustafićem, međusobnoj saradnji, ali i o njihovom radu na ostalim predstavama Vesela večer u Sarajevu, Tajna džema od malina, Dame biraju, 1984.

 

 

 

Podijelili su s nama i nekoliko simpatičnih stvari, otkrijte koji nam je glumac pričao o tome kako je nositi štikle u jednoj od predstava, te koji nam je ispričao kako su mu zaheftali glavu na probi jedne predstave.

 

 

 

 

 

Benjamin Bajramović, Ana Mia Milić, Mirela Lambić, Ejla Bavčić

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-Zn8tEL87JI&list=PLQHob5IxBa8ijxxAJKzfZL1Q2A79jBjXL[/youtube]

 

 

 

 

 

Adnan Goro, Amila Terzimehić, Ermin Bravo

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dT8rA0APuS8&index=2&list=PLQHob5IxBa8ijxxAJKzfZL1Q2A79jBjXL[/youtube]

 

 

 

 

Maja Salkić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Snežana Bogičević

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XWajtVFhGyI&list=PLQHob5IxBa8ijxxAJKzfZL1Q2A79jBjXL&index=3[/youtube]

 

 

 

 

Enes Salković, Igor Skvarica, Adi Hrustanović

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aYHNh_XJEcQ&list=PLQHob5IxBa8ijxxAJKzfZL1Q2A79jBjXL&index=4[/youtube]

 

 

Predstava se  izvodi posljednji put u sezoni 2014/2015 27., 29. i 30. maja u 20h. Rezervacije se mogu obaviti na broj 033/664-070.

 

 

 

Fotografija_Vanja Lisac

Make-up_Maja Koristović-Talović

video_Edvin Kalić

produkcija_MEDEJA i Hana Karadža, članica SARTR-a

odjeća_SARTR

kravate_Cacharel

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Unikatni planer za buduću mamu