Marko Fehér THE GRANDFATHER’S LEGACY: Moda treba početi imati više smisla

Datum objave
15/01/2021
fotografije
Edvin Kalić
modeli
Azra Patković i Jan Oskar Ivančić
kosa
Ensar Dervišbegović
šminka
Renata Ponjević

Djed dizajnera Marka Fehera želio je pokloniti svoja odijela Crvenom krstu, nisu mu bila više potrebna. Međutim, rekli su mu da imaju previše odjeće i da je bolje da ih privatno pokloni nekome. Kad je djed odlučio ipak baciti ta dobro očuvana i kvalitetna odijela, Marko ih je uzeo i redizajnirao u nove komade odjeće, koja će nositi djedovo naslijeđe, ali i stvoriti i nova sjećanja na njega. Tako da se recikliranje odjeće zapravo pretvorilo u recikliranje uspomena, pa je ponovno korištenje stare odjeće dobilo posebnu emocionalnu vrijednost.

Tokom reciklaže stare odjeće, odijela, papuča, kaputa, hlača, Marko je istraživao i djedov život. Gledajući njegove fotografije shvatio je da je djed volio pruge, osim što ih je nosio, koristio ih je prilikom izrade predmeta u kući i oko kuće, pa su pruge imali i zidovi i vrata. Tako je djedova odjeća dobila novi život u obliku kolekcije nazvane THE GRANDFATHER’S LEGACY koja će biti predstavljena tokom Fashion Makes Sense Award, koji će se desiti u sklopu online izdanja Fashionclash Festivala od 26. do 28. februara ove godine. Fashion Makes Sense Award je nagrada koja podržava nove generacije mladih dizajnera sa inovativnim i održivim idejama za bolju budućnost mode.

 

Ideja je bila kreirati odjeću koja ima smisla, koja je nosiva i korisna u svakodnevnom životu. Nisam želio od odijela koja su bila spremna za smeće kreirati nešto što se neće koristiti. Općenito mislim da bismo se svi više trebali okrenuti recikliranju, jer toliko je odjeće već kreirano, da nam nisu potrebni novi komadi. Proizvodnjom nove odjeće automatski kreiramo novi otpad. Moda mora početi imati više smisla, rekao je Marko za Kaltblut magazin.

Marko Feher je jedan od devet dizajnera i dizajnerica iz Jugoistočne Evrope koji su ušli u finale takmičenja. Za najbolje dizajnersko rješenje Fashion Makes Sense Award možete glasati OVDJE! Mi smo, naravno, glasali za Marka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na bh. tržište stigli novi modeli omiljene Nike Air Max 270 patike