TANKA X SAJSI MC: pussies against the patriarchy

TANKA je nedavno predstavila novi dizajn majica sa porukom pussies against the patriarchy. Ideja za novu kolekciju je proizašla iz skorašnjih protesta koji su se održavali širom svijeta povodom rodne neravnopravnosti. T(ANKA) -shirts su predstavljene na Međunarodnom festivalu kvir filma Merlinka, u Sarajevu i u Tuzli početkom februara ove godine. Donosimo vam late-night backstage fotke, koje su rađene sa Ivanom i Tijanom Rašić, poznatim kao Sajsi MC. Fotke su izašle nedavno nakon održavanja koncerta Sajsi MC u Sarajevu.

 

Sajsi podržava Tanku, pa skoro od njenog nastanka. Uvijek je zainteresirana da pomogne, i u nekoliko navrata je već radila fotke sa Tankom. Čak je majice Tanke nosila kao dio outfita na nastupima, jer kako i sama kaže, obožava aktivistički fashion. Jako sam zahvalna i sretna da jedna takva izvanredna osoba podržava rad Tanke, rekla nam je Asja Kunto, osnivačica brenda TANKA

 

TANKA je jedan od rijetkih aktivističkih brendova u Bosni i Hercegovini. Fokus je na odjeći, jer ona može poslužiti povećanju vidljivosti kvir zajednice i promovisati feminističke vrijednosti i poruke.

 

Prvi korak prema ovom alternativnom pristupu u aktivizmu bila je revija koja je održana 2014. godine pod nazivom QUEEF. Od tada je rad Tanka baziran najviše prema kreiranju majica, od kojih se također TANKA i finansira. Najbitnija stvar koju lično želim postoći putem ovog brenda jeste da stavove i poruke u koje vjerujem načinim vidljivim, i da se poruke tipa „nije me mama rodila da šutim“ i „ne treba cura da ovisi ni od kog“ prošire. Ove rečenice su jako dugo prisutne u mom životu i zbog toga mi jako znače. Kao što TANKA promoviše poruke koje su globalno poznate, nastoji također ispromovisati i ove koje su bliže našem okruženju i sredini u kojoj živimo, ističe Asja.

 

TANKA X SAJSI MC 1TANKA X SAJSI MC 3 TANKA X SAJSI MC 4 TANKA X SAJSI MC

 

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Belma Tvico predstavila novu kolekciju STRATA za sezonu proljeće/ljeto 2019.