TANKA x Damir Prljača: Kolekcija koja ruši predrasude i uvažava ljubav

Release Date
31/05/2016

TANKA (tuzlanska alijansa nezavisnih kvir aktivistkinja) u saradnji sa režiserom Damirom Prljačom predstavlja promotivni video za novu kolekciju nastalu povodom obilježavanja IDAHOTaMeđunarodnog dana protiv homofobije i transfobije koji se obilježava 17.maja.

TANKA je nastala 2012. godine pod imenom LGBTQ Tuzla. Glavni fokus TANKA-e je na dizajnu kao kreativnom načinu borbe za prava LGBT+ osoba. Pored dizajna, TANKA producira i audio-vizuelne materijale. Cilj ovih aktivnosti je vidljivost, razbijanje straha i mržnje prema LGBT+ osobama, te uvažavanje ljubavi i identiteta.

Godine 2014. TANKA se odlučuje za umjetnički pristup aktivizmu te je u septembru organizovala reviju/izložbu pod nazivom QUEEF. Revija je sadržavala komade odjeće sa porukama o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, razbijanju tradicionalnih rodnih uloga i feminizmu. Poruke istog karaktera su srž i nove kolekcije.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogledajte novu kolekciju Marka Fehéra inspirisanu Olimpijskim igrama