TANKA x Damir Prljača: Kolekcija koja ruši predrasude i uvažava ljubav

Datum objave
31/05/2016

TANKA (tuzlanska alijansa nezavisnih kvir aktivistkinja) u saradnji sa režiserom Damirom Prljačom predstavlja promotivni video za novu kolekciju nastalu povodom obilježavanja IDAHOTaMeđunarodnog dana protiv homofobije i transfobije koji se obilježava 17.maja.

TANKA je nastala 2012. godine pod imenom LGBTQ Tuzla. Glavni fokus TANKA-e je na dizajnu kao kreativnom načinu borbe za prava LGBT+ osoba. Pored dizajna, TANKA producira i audio-vizuelne materijale. Cilj ovih aktivnosti je vidljivost, razbijanje straha i mržnje prema LGBT+ osobama, te uvažavanje ljubavi i identiteta.

Godine 2014. TANKA se odlučuje za umjetnički pristup aktivizmu te je u septembru organizovala reviju/izložbu pod nazivom QUEEF. Revija je sadržavala komade odjeće sa porukama o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, razbijanju tradicionalnih rodnih uloga i feminizmu. Poruke istog karaktera su srž i nove kolekcije.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Alexander McQueen i Balenciaga prestaju koristiti pravo krzno